Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Dømt for drap, grovt ran, vold og drapstrusler

37-åringen var ute på prøve da han knivstakk en mann på gata langfredag. Politiet tror han nå går løs i Oslo.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Mannen som knivstakk en 36-åring ved Nationalteateret langfredag er ennå på frifot. Han var da ute på en fri soningsform fra en forvaringsdom.

37-åringens strafferegister, som delvis er gjengitt i hans siste dom, er svært omfattende og alvorlig:

1989: Dømt til tre års fengsel for forsettlig drap på sin far, etter å ha blitt utsatt for gjentatt vold av faren i oppveksten.

1990: Dømt til to år og tre måneders fengsel for legemskrenkelser og trusler overfor to nære slektninger.

Våren 1993: Totalskadet leiligheten han bodde  i og knuste ruter med øks i flere butikker i Oslo sentrum. Ble i tillegg til dommen for grovt skadeverk ilagt sikring fra 1994 til 1996. Da hadde han allerede vært involvert i nye volds- og trusselepisoder.

Februar 1995 uttalte rettspsykiatrisk sakkyndige at han var behandlingstrengende.

September 1995: Dømt til fengsel i ett år og seks måneder for legemsbeskadigelse med øks overfor en drosjesjåfør og trusler med skytevåpen i en forretning. Sonet dommen fram til sensommeren 1996.

Ble ilagt ytterligere sikring, egentlig fram til september 1998, noe som «ble avbrutt et par ganger på grunn av uteblivelse og rømning». I stedet ble han i 1997 overføt til psykiatrisk sykehus fram til august 1999.

Dømt for drap, grovt ran, vold og drapstrusler

I 2000 begikk han grovt ran i Gjensidige banks filial i Stortingsgata i Oslo, der han blant annet rettet en pistol mot en kasserer. Pågrepet kort tid etter.

I rettssaken om ranet, året etter, uttalte rettspsykiaterne blant annet at «observanden har trekk fra flere typer personlighetsforstyrrelser», og at han fremdeles ble ansett for å ha mangelfullt utviklede sjelsevner. Dømt til to år og seks måneder fengsel.

I 2002 knuste han inventaret på cella si i Oslo fengsel. Samme år skal han også ha framsatt drapstrusler mot flere fengselsbetjenter.

Det er nå bare tre år siden Oslo tingrett besluttet at byrettens dom fra 2001 om fem års forvaring skulle omgjøres til det nye forvarings-systemet.

Det var denne samledommen han nå hadde sluppet ut av fengselet under oppsyn av Kriminalomsorg i frihet.

- Farlig og ustabil 

Politiet bekrefter i kveld opplysningene om mannens strafferegister.

- Det medfører riktighet at han har en alvorlig dom noe tilbake i tid som han fremdeles sliter med, i tillegg til en  ransdom og en rekke forhold i nyere tid som involverer vold og trusler, sier politioverbetjent Finn Abrahamsen til Dagbladet.no

Han er nå svært opptatt med å få tips om hvor 37-åringen befinner seg. Politiet har oppsøkt enkelte adresser i Oslo som nå også holdes under oppsikt, uten resultat. Mannen kan fremdeles være i besittelse av kniven han brukte for ti dager siden.

- Vi er veldig bekymret for at han skal gjøre noe slikt (knivstikkingen, red.anm.) igjen, eller at han skal skade seg selv. Han er tydelig nede i en bølgedal i tilstanden sin, sier Abrahamsen, som understreker at det er helt galt om noen nå holder 37-åringen skjult.

- Vi ber innstending om at folk varsler politiet om de vet hvor han er.

Politiet har fått noen tips fra publikum  i dag, men ingen som har ledet fram. I morgen tidlig vil oslopolitiet vurdere å intensivere jakten på mannen, blant annet med offentliggjøring nye bilder av 37-åringen.

Kan forlenges livet ut

36-åringen som ble knivstukket av den prøveløslatte fangen ble påført livstruende skader, men han kom raskt til lege og er nå på bedringens vei.

Forvaring er en tidsubestemt straff som gis for spesielt alvorlige voldsforbrytelser, seksualforbrytelser og ildspåsettelser der retten mener at det stor fare for gjentagelse. Denne kategorien straffedømte plasseres i spesielle avdelinger i fengslene.

Kriminalomsorg i frihet, som har ansvar for den dømtes prøveløslatelse ville i ettermiddag ikke uttale seg om mannens bakgrunn.

<B>MULIG DRAPSFORSØK:</B> Et bilde fra overvåkningskameraene til en kiosk i nærheten, før denne mannen knivstakk en 36-åring på Johanne Dybwads plass 1 ved Nationalteateret i 22-tida langfredag.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling