Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Dømt for drap, men det var politimannen som skjøt

Det var en politimann som skjøt og drepte 16 år gamle A'Donte Washington i 2015. Likevel ble 16-åringens kamerat dømt for drapet.

DØMT FOR DRAP: Lakeith Smith må sone 65 års fengsel for et drap han ikke har begått.
DØMT FOR DRAP: Lakeith Smith må sone 65 års fengsel for et drap han ikke har begått. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det var under en skyteepisode under et ransforsøk at politimannen skjøt og drepte den mistenkte raneren i byen Millbrook i den amerikanske delstaten Alabama i 2015.

Etter rettssaken ble likevel avdødes kamerat, Lakeith Smith, dømt for drapet.

Kameraten ble drept av politiet

Det har aldri vært tvil om at en politimann fra Millbrook-politiet i 2015 skjøt og drepte Washington – kroppskameraet politimannen hadde på seg viser tydelig hva som skjedde.

Drapsmannen ble likevel ikke stilt rettslig til ansvar for drapet, fordi skytingen ble vurdert til å være berettiget.

Lakeith Smith var, ifølge BBC, 15 år da han og fire eldre venner forsøkte å rane et bolighus i Millbrook. En nabo ringte politiet da ranerne tok seg inn i huset. Kort tid etterpå, på vei ut av husets hoveddør, ble tenåringene overrasket av politiet.

Gruppa snudde og prøvde å rømme ut bakdøra, noe som satte i gang en skyteepisode. Da det var over var 16 år gamle A’Donte Washington død av en kule som hadde truffet ham i halsen.

«Fellony murder»

Politimannen ble altså ikke siktet for drapet – skytingen var berettiget. I stedet ble Smith, som en av guttene i gjengen, tiltalt og til slutt funnet skyldig i drapet på kameraten.

Etter Alabamas lovverk er nemlig Smith like skyldig i Washingtons død som hvis han selv hadde avfyrt skuddet. I likhet med flere andre stater, går loven under bestemmelsen «felony murder», som de fleste amerikanske delstater benytter seg av.

- Dette er etter min mening trist. Dødsårsaken var politimannens handling, sier Smiths forsvarsadvokat, Jennifer Holton.

Loven går ut på at man utvider definisjonen av drap til å inkludere et uintendert drap som har skjedd når man har begått et lovbrudd. På samme måte som i det nevnte ransforsøket, kan et offer som får hjerteinfarkt og dør mens vedkommende blir ranet, også føre til at raneren blir dømt for drap.

Ordningen må ikke forveksles med det vi i Norge kjenner som medvirkning til drap. Når man blir dømt for medvirkning til drap, har man hjulpet hovedmannen med en forbrytelse, enten under planleggingen eller den direkte utførelsen av forbrytelsen. I et «felony murder», derimot, kan man ha deltatt i en handling som seinere førte til at noen ble drept, uten selv å ha gjort noe for at dette drapet skulle skje.

- Må ta konsekvensene av å begå et lovbrudd

- Det er et særegent amerikansk system. Det beror på tankegangen om at hvis du skal gå inn og begå en mer alvorlig straffbar handling, så må du ta konsekvensene av det som skjer der. Går du for eksempel inn for å rane en bank med gevær, så aksepterer du risikoen for at noen blir drept, sier jurist ved Norsk senter for menneskerettigheter, Sofie Høgestøl til Dagbladet.

Man trenger med andre ord ikke å faktisk ha begått den straffbare handlingen, så lenge man har vært med på en del av forbrytelsen. Man trenger ikke engang ha vært i nærheten av drapet for å bli dømt for drap, hvis man har vært tilstrekkelig med i planleggingen av forbrytelsen hvor drapet skjedde.

- Dette går på hvordan amerikanerne bruker strafferett. Vi har et system som er mye mer basert på rehabilitering og at man skal tilbake til samfunnet. I USA legger man ikke opp til at forbrytere skal komme tilbake, noe som fører til en mye strengere bruk av straff og lengre strafferammer, forteller hun.

Høgestøl understreker at fenomenet er særamerikansk, og noe man ikke ser mye liknende av i andre land.

- Tanken bak det er at hvis du går inn og er med på et ran, og dere er tungt bevæpnet, så tar du også risikoen for at en av dine medranere dreper noen. Da skal du også være ansvarlig for det drapet, forteller hun.

Lakeith Smith ble forrige uke dømt til 65 års fengsel for drapet på kameraten.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!