Dømt for drap på britisk demonstrant

Israelsk skarpskytter risikerer 20 år i fengsel.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): En militær domstol i Israel har dømt skarpskytteren Wahid Taysir for drapet på den britiske demonstranten Tom Hurndall i august 2003.

Skarpskytteren, som selv hevdet at han skulle skremme briten ved å skyte 10 centimeter til venstre for hans hode, blir av retten beskrevet som en patetisk løgner.

«Fra det øyeblikket begynte sersjant Taysir en bred kampanje med løgner og usannheter for å villede den forventede etterforskningen og fjerne enhver skyld fra seg selv», skriver hoveddommeren i dommen.

Dommerne mener skarpskytteren forklaring har vært «forvirret og patetisk». Nå risikerer soldaten 20 år i militært fengsel.

Skulle redde barn

Hurndall ble truffet i hodet av skarpskytteren, og lå i koma på et sykehus i Storbritannia i ni måneder før han døde.

Vitner forklarte retten at han ble skutt mens han reddet palestinske barn unna fremrykkende israelske stridsvogner under en israelsk militæraksjon i flyktningeleiren Rafah på Gazastripen.

I januar ble en av Taysirs medsoldater, Aymad Atawna, dømt til fengsel i fem og en halv måned for å ha avgitt falsk forklaring i forbindelse med drapet.

BEHANDLET I HJEMLANDET: Tom Hurndall ble sendt hjem til Storbritannia for behandling, men døde ni måneder senere. Her ankommer medisinks personell med ham på Heathrow. Foto: AP/SCANPIX
BEHANDLET I HJEMLANDET: Tom Hurndall ble sendt hjem til Storbritannia for behandling, men døde ni måneder senere. Her ankommer medisinks personell med ham på Heathrow. Foto: AP/SCANPIX Vis mer

Atawna og Taysir forklarte først at briten hadde skutt mot dem, og at Taysir skjøt i selvforsvar. Senere innrømmet Atawna at briten var ubevæpnet, og at historien var en løgn.

- Rasistdom

Taysirs forsvarere hevdet i retten at det ikke var skuddet, men dårlige britiske leger som forårsaket Hurnalls død.

Videre beskyldte de retten for å være rasistisk ved å straffeforfølge Taysir, som tilhører den arabiske beduin-minoriteten i Israel.

- Vi mener det er et seriøst grunnlag for å anke saken, sa forsvarer Ilan Bombach etter at dommen falt i ettermiddag.

- Hæren har med vilje valgt et lett mål for å dra oppmerksomheten bort fra sine egne feilskritt. Det er lettere å kaste dritt på en som er annerledes, og med det renvaske systemet, sier Taleb Al Sana som er folkevalgt fra beduin-minoriteten.

Det er første gang en israelsk soldat blir dømt for overgrep eller drap på en utlending siden konflikten mellom israelere og palestinere blusset opp igjen for fire år siden.

SKUDDENE HAR FALT: Tom Hurndall faller om i demonstrasjonstoget etter å ha blitt truffet av skudd i hodet. En meddemonstrant roper etter hjelp.