Dømt for drap på lillebror

Jihad Aldasoki (21) mistet begge beina, en arm og synet da brorens hjemmelagede bombe eksploderte.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no) Nå er han sammen med Toseef Akram (22) dømt til betinget fengsel i seks måneder for uaktsomt drap etter ulykken med en hjemmelaget bombe i leiligheten på Grorud 17. august i forfjor.

- Jeg forstår tiltalen slik at jeg skal være skyldig i min brors død. Det er en fryktelig beskyldning mot meg som var så glad i lillebroren min, sa Jihad til Dagbladet tidligere denne uken.

Jihad visste at broren hans eksperimenterte med sprengstoff. Akram gikk på kjemilinja og laget ofte kraftige kinaputter i Lypsyl-bokser, men denne augustkvelden hadde han fylt et jernrør med sprengstoff.

- Skrik fra alle kanter

Akram ba Jihad komme ut på balkongen for å hjelpe ham med å holde røret.

- Det kom et hvitt lys nedenfra, og jeg husker skrik fra alle kanter. Det viste seg at det var jeg som skrek. Det siste jeg husker da broren min falt, var at han spurte meg hvorfor jeg skrek så fælt, fortalte Aldasoki da han forklarte seg for retten mandag formiddag.

Den da 17 år gamle Akram Aldasoki døde på stedet etter å ha fått en metallsplint gjennom hjertet. Han hadde selv fylt røret med et høyeksplosivt pulver og var i ferd med å tette det med en trekork da pulveret detonerte på verandaen utenfor leiligheten. 

Storebror Jihad Aldasoki erkjente ikke straffskyld på noe punkt i tiltalen under Oslo tingretts behandling av straffesaken mot ham og den 22 år gamle kameraten. 

DØMT FOR UAKTSOMT DRAP: Nå er Jihad dømt for uaktsomt drap på broren som døde i armene hans.
DØMT FOR UAKTSOMT DRAP: Nå er Jihad dømt for uaktsomt drap på broren som døde i armene hans. Vis mer

T-baneautomater

Politiet mente i retten at lillebroren Akram laget bomben for å sprenge automater på t-banen. Bakgrunnen for det er at en slik automat ble sprengt noen dager før

ulykken.

«Aktor har lagt ned påstand om fengsel i to år for begge. Retten viser til deres helt underordna rolle. Hovedmannen omkom. Tiltalte Jihad er invalidisert for livet på grunn av lillebrorens uforstand og egen uaktsomhet. Akrams rolle var å ta med ei baufil, som avdøde til da hadde klart seg uten, og å hjelpe til med å holde/banke. Allmenpreventive hensyn krever ikke ubetinga fengsel i dette tilfellet. Retten mener betinga fengsel i 6 måneder er en passende reaksjon for begge,» heter det i dommen fra Oslo tingrett.