DOM: Nordhordland tingrett har funnet bevisene gode nok for å dømme Donatas Lukosevicius for drap på Monika Sviglinskaja (8). Han forsvares av advokat Aasmund Sandland.
Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix
DOM: Nordhordland tingrett har funnet bevisene gode nok for å dømme Donatas Lukosevicius for drap på Monika Sviglinskaja (8). Han forsvares av advokat Aasmund Sandland. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpixVis mer

Dømt for drap på Monika (8)

Donatas Lukosevicius (34) har nektet enhver befatning med åtte år gamle Monika Sviglinskajas død. Nå er han dømt til 18 års forvaring.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BERGEN (Dagbladet): Donatas Lukosevicius kom haltende inn i rettssalen i Nordhordland tingrett med solbriller og caps litt etter klokka 12.00.

Tingrettsdommer Håkon Rastum startet opplesingen av dommen like etterpå. Han startet med å lese domsslutningen.

FØLGER MED: Kristina Sviglinskaja, den drepte Monikas mor,  får vite at Donatas Lukosevicius dømmes til 18 års forvaring for drap.
Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix
FØLGER MED: Kristina Sviglinskaja, den drepte Monikas mor,  får vite at Donatas Lukosevicius dømmes til 18 års forvaring for drap. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix Vis mer

I tillegg til forvaring i 18 år med minstetid på 10 år, er Lukosevicius dømt til å betale 250 000 kroner i oppreisningserstatning til Monikas mor, Kristina Sviglinskaja. Han er også dømt til å betale 10 000 kroner i erstatning for tyveri av smykker.

Statsadvokat og aktor Benedicte Hordnes la i sin prosedyre ned påstand om 18 års forvaring for drapstiltalte, Donatas Lukosevicius. og er dermed blitt hørt av retten. Hun mener at tiltalte drepte Monika Sviglinskaja i en sokkelleilighet i Sund kommune 14. november 2011.

- Skyldig

Litaueren Donatas Lukosevicius noterer flittig når tingrettsdommer Rastum leser opp dommen.

Retten finner det som bevist at tiltalte er skyldig i å ha drept Monika Sviglinskaja ved bruk av et belte og deretter hengt henne i et dørhandtak. Retten har dermed utelukket at Monika Sviglinskaja kan ha begått selvdrap, og påstanden om at det kan ha vært en annen person som har tatt livet av den åtte år gamle jenta.

Retten mener også at det er tilstrekkelig bevis i saken for å dømme tiltalte for tyveri, trusler og krenkelser mot Kristina Sviglinskaja, Monikas mor.

I dommen påpekes det at politiet ikke sikret bevis på den beste måten under etterforskningen umiddelbart etter at Monika Sviglinskaja ble funnet død. Retten finner det derimot som bevist at DNA på jentas kropp må være avsatt av tiltalte den dagen Monika ble funnet død,

- Uten alibi

Blant bevisene som er lagt fram i retten er tiltaltes DNA som er funnet på Monika Sviglinskaja. Aktoratet mener at dette ble påført hennes kropp under drapshandlingen.

Benedicte Hordnes har påpekt at tiltalte ikke har alibi for drapstidspunktet og at han bevisst har forklart seg uriktig i avhør med politiet og under rettsforhandlingene. Retten har kommet til samme konklusjon.

SAMMEN MED MOR: Kristina Sviglanskaja hadde mange gode stunder sammen med datteren Monica.
Foto:Privat.
SAMMEN MED MOR: Kristina Sviglanskaja hadde mange gode stunder sammen med datteren Monica. Foto:Privat. Vis mer

Under rettsforhandlingene har tiltalte nektet straffskyld. Han har forsøkt å peke på andre som han har ment kan være skyldige i jentas død.

Ba om frifinnelse

De sakkyndige rettsvitnene konkluderte under rettsforhandlingene med at Lukosevicius har en dyssosial personlighetsforstyrrelse, men at han er tilregnelig og derfor kan dømmes om han finnes skyldig. Retten viser til deres rettsforklaringer i dommen og konkluderer med at tiltalte er strafferettslig tilregnelig.

Nordhordland tingrett skriver i dommen at det ikke er funnet en sak i norsk rettspraksis som kan sammenliknes med denne.

Retten har funnet det riktig å idømme tiltalte forvaring istedet for vanlig tidsbegrenset fengselstraff og viser blant annet til at tiltalte tidligere er dømt for alvorlige voldssaker. Retten har vurdert faren for at tiltalte kan gjenta like alvorlige straffbare forhold i framtida. Det vises til at det var lite som skulle til for at han drepte Monika Sviglinskaja.

Forsvarer Aasmund Sandland la ned påstand om frifinnelse for sin klient. Han har påstått at det ikke er lagt fram tilstrekkelig med håndfaste bevis for å dømme Donatas Lukosevicius.

LESER DOMMEN: Håkon Rastum  leser opp domsavsigelsen i saken der Donatas Lukosevicius står tiltalt for drap på Monika Sviglinskaja.
Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix
LESER DOMMEN: Håkon Rastum leser opp domsavsigelsen i saken der Donatas Lukosevicius står tiltalt for drap på Monika Sviglinskaja. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix Vis mer

Denne saken oppdateres.