Dømt for drap på sju jøder

Tidligere SS-offiser Julius Viel (83) ble i dag dømt til 12 års fengsel for drapet på sju jøder i 1945.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Viel vant anerkjennelse som journalist i etterkrigstidens Vest-Tyskland, men ble til slutt innhentet av fortiden og arrestert høsten 1999. Viel nektet seg skyldig under rettssaken i Ravensburg. Den er antakelig en av de siste mot nazikrigsforbrytere i Tyskland

Jødene han er dømt for å ha drept, var tvangsarbeidere under hans ledelse. Gestapo hadde beordret dem til å grave en panservognfelle i Letmeritz nær konsentrasjonsleiren Theresienstadt i Tsjekkia. Mens de gravde, tok Viel plutselig fram et gevær og skjøt ti skudd mot fangene, og sju ble drept.

Vitnemålet kom fra Adalbert Lallier, som reiste fra bopelen sin i Canada til Ravensburg for å vitne. Han var tilknyttet den samme befalsskolen som Viel, og var vakt den dagen drapene skjedde. Rundt 360 vitner er avhørt i Tyskland, Østerrike, Storbritannia og Canada i løpet av de to årene saken har vært etterforsket.

Aktor ville ha livstid for Viel, men straffen ble tidsbegrenset fordi det har gått så lang tid siden forbrytelsen skjedde. Samtidig ble det tatt hensyn til at tiltalte har skikket seg vel etter at krigen var slutt.

I Tsjekkia hilses dommen med glede av så vel historikere som politikere, som en seier for rettssystemet i og med at gjerningsmannen får sin dom etter så lang tid.

(NTB)

DØMT 46 ÅR ETTER: Tidligere SS-offiser Julius Viel ble i dag dømt for den meningsløse nedskytingen av sju jøder i konsentrasjonsleiren Theresienstadt i 1945.