Majorstua-drapet:

Dømt for drapet på Heikki (24)

24-åringen ble drept i sitt eget hjem med 45 knivstikk. Nå er Makaveli Lindén dømt for å ha tatt livet av Heikki Bjørklund Paltto.

DØMT: Makaveli Lindén erkjente drapet på Heikki Bjørklund Paltto da han møtte i Oslo tingrett. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
DØMT: Makaveli Lindén erkjente drapet på Heikki Bjørklund Paltto da han møtte i Oslo tingrett. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Makaveli Lindén (22) er dømt til overføring til tvungent psykisk helsevern. Det kommer fram av en fersk avgjørelse fra Oslo tingrett, melder TV 2.

Den svenske mannen møtte i midten av oktober i rettssal 207, tiltalt for å ha drept 24 år gamle Heikki Bjørklund Paltto den 15. oktober i 2018.

Paltto bodde i et kollektiv på Majorstua, og drapet utløste en stor politijakt nedover Europa. Lindén ble til slutt pågrepet i Dijon i Frankrike - åtte dager etter drapet i Oslo.

- Dette er i samsvar med det vi ba om, og ingen stor overraskelse, sier Lindéns forsvarer, advokat Øystein Storrvik, til Dagbladet.

I tillegg til overføringen til behandling, må han betale 40.000 i oppreisning til hver av Palttos foreldre.

- Det er ikke noe uventet resultat, tatt i betraktning det de sakkyndige konkluderte med. Det er lempet på erstatningskravet på grunn av sykdom, men ikke ned til null, sier bistandsadvokat Gunhild Lærum, som opprinnelig ba om 300.000 kroner i oppreisning til avdødes mor.

Under kan du høre Dagbladets podcast, Rett På, om drapet på Majorstua.

I tråd med prosedyrene

Både aktor Trude Antonsen og Lindéns forsvarer, advokat Øystein Storrvik, la ned påstand om overføring til tvungent psykisk helsevern da saken gikk for retten.

Lindén erkjente å ha begått drapet, men forklarte samtidig at han var psykotisk i gjerningsøyeblikket. I retten fortalte han om hvordan han hørte stemmer og hadde ruset seg i dagene før drapet.

PÅ GUTTEROMMET: Hjemme hos Inger-Marie Bjørklund står gutterommet til Heikki urørt. Foto/video: Bjørn Langsem Vis mer

- Jeg hørte på stemmene i hodet. De sa jeg måtte ta en plastpose over hodet hans, og få ham til å sove. Han skulle bli bevisstløs, sa den svenske 22-åringen.

De sakkyndige slo også i retten fast at Lindén var psykotisk på tidspunktet for drapet.

- Etter disse tre dagene i retten, så har vi endret konklusjonen vår, som først var at han ikke var psykotisk. Årsaken er at vi var i sterk tvil da vi kom med vår første konklusjon. I tillegg ser vi på sykdomsutviklingen under behandling, og hans forklaring om hallusinering, paranoiditet og at det er lange perioder han ikke husker, sa de sakkyndige, som også slo fast at det har vært en bedring hos Lindén under behandlingen han har fått etter pågripelsen.

Rømte nedover Europa

Paltto skal imidlertid ha klart å rive av seg posen. Etter dette skal Lindén ha truet ham med kniv igjen. Ifølge tiltalte forsøkte 24-åringen da å ta fra ham kniven. Sekunder etter skjedde det fatale.

- Jeg tror jeg stakk ham fem ganger med kniven, men jeg fikk blackout. Han lå på golvet da jeg dro fra leiligheten, sa tiltalte Lindén om drapet.

I dommen er det slått fast at drapet ble utført med over 44 eller 45 knivstikk. Like etter startet den da 20 år gamle svensken sin flukt nedover Europa.

Han er fremdeles siktet for også ha utført et drap i Belgia, mens han var på rømmen. Hva som skjer videre i den saken, vil nå raskt bli et tema, ifølge hans forsvarer.

- Så fort denne dommen er rettskraftig, vil det komme opp. Men jeg har ikke hørt noe foreløpig, sier Storrvik til Dagbladet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer