­

Dømt for drapet på Nikki (7)

Etter mer enn 30 år har det falt dom i barnedrapssaken som rystet England.

DREPT: Nikki Allan ble bare sju år gammel. Foto: Politiet
DREPT: Nikki Allan ble bare sju år gammel. Foto: Politiet Vis mer
Publisert
Annonse

7. oktober 1992 skulle sju år gamle Nikki Allan gå den korte veien hjem fra besteforeldrenes leilighet i Sunderland nord i England.

Familien bodde i det samme boligkomplekset. Den lille jenta trengte bare gå ned ei trapp og tvers over en korridor for å komme hjem.

Men hun dukket aldri opp.

Tirsdag, over 30 år seinere, falt dommen i den brutale drapssaken.

Nektet 120 ganger

8. oktober 1992, dagen etter at hun forsvant, fant man jentas sko og frakk liggende utenfor en forlatt fabrikk i den britiske byen, ikke langt unna der hun bodde med familien.

Nikkis lik ble oppdaget i fabrikkens kjeller. Obduksjonsrapporten viste at Nikki var blitt drept med 37 knivstikk og slag med murstein.

Det brutale drapet fikk stor oppmerksomhet i England, og politiet ble satt under stort press for å finne den skyldige.

De arresterte etter hvert George Heron, som ifølge The Independent skal ha blitt utsatt for kritikkverdige avhør. I løpet av tre intense dager skal han ha nektet for å ha hatt noe å gjøre med drapet hele 120 ganger.

Truet av IRA

Til slutt kom Heron med det som politiet mente var en tilståelse.

I den påfølgende rettssaken ble Heron frifunnet. Men politiet skal ha vært overbevist om at han var den skyldige. Heron så ingen annen mulighet enn å forlate England.

MAMMA: Sharon Henderson snakker med pressen utenfor rettsbygningen i Newcastle 12. mai, like etter at juryen fant Boyd skyldig i drapet på datteren. Foto: NTB
MAMMA: Sharon Henderson snakker med pressen utenfor rettsbygningen i Newcastle 12. mai, like etter at juryen fant Boyd skyldig i drapet på datteren. Foto: NTB Vis mer

Han forsøkte å starte et nytt liv i Irland. Der skal den irske paramilitære bevegelsen IRA ha kommet med flere trusler mot ham.

En som imidlertid ikke delte oppfatningen om at Heron var ansvarlig for Nikkis død, var jentas mamma, Sharon Henderson. I alle åra som er gått siden det brutale drapet, har hun presset på politiet for å fortsette etterforskningen.

Så, i 2018, kom omsider et etterlengtet gjennombrudd.

Tilsto fantasier

Takket være nye DNA-funn på jentas klær, kunne politiet i 2018 gå til pågripelse av David Boyd. Han var 25 år gammel da drapet ble begått, og var på det tidspunktet kjæreste med familiens barnevakt.

DNA-testing av klærne skal ikke ha blitt gjennomført i 1992, men klærne ble likevel tatt vare på. Under rettssaken sa rettsmedisiner James Chapman at det ble funnet små mengder av DNA som matcher tiltalte på jentas skjorte.

Boyd ble arrestert i 2018, mistenkt for mord. Han har hele veien benektet å ha noe som helst med drapet å gjøre.

55-åringen har siden begynnelsen av etterforskningen blitt ansett som en av de siste som så Nikki før hun ble drept. Under rundspørringene i 1992 ble han av politiet beskrevet som en hjelpsom nabo og ikke en mistenkt.

I 1999 overfalt Boyd en ni år gammel jente i en park i universitetsbyen Teesside i New Yorkshire i England. Overfor kriminalomsorgen forklarte Boyd at han tidligere hadde hatt seksuelle fantasier om nakne «unge jenter».

Skyldte på balkongspytting

De nye analysene ble gjort fra 2016 og fram til i dag. Selv hevdet Boyd at dette kan ha oppstått ved at han spyttet fra balkongen sin, og at spyttet hadde truffet sjuåringen.

I avhør har Boyd tidligere forklart at han satt på balkongen og så Nikki forlate lekeplassen utenfor omkring klokka 21.30. Hun skal da ha vært alene.

DØMT: David Boyd (55) ble funnet skyldig i å ha drept sju år gamle Nikki Allan i 1992. Foto: Politiet
DØMT: David Boyd (55) ble funnet skyldig i å ha drept sju år gamle Nikki Allan i 1992. Foto: Politiet Vis mer

Selv om han har benektet at han hadde begått drapet, innrømmet han at han uka før hadde befunnet seg i fabrikken der jentas lik ble funnet.

Han beskrev hvordan han tok seg inn via et vindu - det samme vinduet som politiet mener gjerningspersonen hadde tatt seg gjennom under drapet.

Det ble også funnet blod fra sjuåringen på vinduskarmen.

Politiet mener at den da 25 år gamle mannen lokket med seg jenta til den forlatte bygningen og drepte henne der.

Offentlig beklagelse

Mens rettssaken mot Boyd pågikk, gikk Northumbria-politiet ut offentlig og beklaget til Nikkis familie.

«Jeg beklager inderlig feilene som ble gjort i forbindelse med etterforskningen i 1992, og jeg beklager hvor lang tid det har tatt for familien å få rettferdighet», skriver assisterende sjefkonstabel Alastair Simpson.

SPORLØST BORTE: Nikki Allan forsvant på vei hjem fra besteforeldrene. Foto: Politiet
SPORLØST BORTE: Nikki Allan forsvant på vei hjem fra besteforeldrene. Foto: Politiet Vis mer

Samtidig kom han med en uforbeholden beklagelse til George Heron.

«På vegne av Northumbria-politiet vil jeg be om unnskyldning for feilene som ble gjort i etterforskningen. Jeg håper at domfellelsen av Boyd kan gi deg en endelig avslutning på saken, og gi deg muligheten til å gå videre med livet ditt.»

Hoppet og skrek

12. mai var det tilløp til emosjonelle scener blant tilhørerne i rettssalen i Newcastle da juryen fant David Boyd skyldig i overlagt drap på Nikki Allan.

Ifølge Sky News skal ikke Boyd ha kommet med noen synlig reaksjon da dommen mot ham falt.

OMSIDER DOM: Sharon Henderson ankommer Newcastle Crown Court tirsdag 23. mai for å høre dommen mot mannen som i 1992 drepte datteren hennes. Foto: NTB
OMSIDER DOM: Sharon Henderson ankommer Newcastle Crown Court tirsdag 23. mai for å høre dommen mot mannen som i 1992 drepte datteren hennes. Foto: NTB Vis mer

Da Sharon Henderson like etterpå fikk spørsmål om hvordan hun hadde klart å finne krefter til å fortsette kampen gjennom alle åra, svarte hun:

- Fordi Nikki er datteren min, og jeg elsker henne.

I et intervju med Sky News fortalte storesøster Stacey Allan at hun hadde skreket høyt og hoppet opp og ned da juryen dømte Boyd.

- Dette er det beste øyeblikket i mitt liv, sa hun med tydelig beveget stemme.

Tirsdag ble Boyd dømt til livstid i fengsel. Han må sone minimum 29 år før han har noen sjanse til prøveløslatelse, melder TeessideLive.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer