Dømt for drapet på Ola Lund

Men gjerningsmannen er fortsatt på frifot.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mannen som er ettersøkt for drapet på Ola Lund fra Skjåk ble i dag dømt til fire års fengsel av en domstol i Praha, melder NRK.

Mannen som ble dømt er ettersøkt av politiet, men ikke pågrepet. Han ble dermed dømt in absentia.

Ola Lund ble angrepet på en bar under en feriereise til Praha i fjor sommer, og døde av skadene. En person ble pågrepet for ugjerningen, men det viste seg etter hvert å være feil mann.

En venn av den pågrepne ble senere pekt ut av politiet som skyldig og tiltale ble reist in absentia.

At en straffesak settes i gang uten at tiltalte er til stede, skal være relativt vanlig i Tsjekkia og ikke i strid med landets rettspraksis.

Den dømte er ettersøkt gjennom Interpol. Det er antatt at han oppholder seg i Serbia. Politiet har sikret seg mannens fingeravtrykk.

Da saken startet i juni unnlot fire vitner å møte, og saken ble utsatt. Onsdag møtte ett av vitnene, og dermed mente dommeren at det var grunnlag for å avsi dom.

Ola Lunds bror, Per Lund, sier til NRK at dommen er grei og det beste familien kunne håpe på.

- Vi er glad for at det endelig er falt dom i saken, men synes det er håpløst at mannen fortsatt er på frifot, sier broren til den drepte.

Det er ennå uklart om familien til Ola Lund vil søke om voldsoffererstatning. Den fikk avslag fra voldsoffererstatningen i Norge med den begrunnelse at familien kan søke i Tsjekkia.

- Et mulig erstatningsbeløp fra Tsjekkia vil imidlertid være så lavt at det trolig vil koste mer å forsøke å få erstatning enn det vi måtte bli tilkjent, sier Per Lund.

(NTB)