Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Dømt for drapsforsøk med klorin

Vil anke fordi kvinnen var beruset under avhør.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): En 64 år gammel kvinne ble i dag dømt til tre år og seks måneder i fengsel for drapsforsøk på sin mor.

Hun var tiltalt for overlagt drapsforsøk. Retten mener det er bevist utover rimelig tvil at kvinnen har helt klorin ned i halsen på sin mor og deretter lagt en pute over morens ansikt for å drepe henne.

Den 88 år gamle moren døde få dager senere på sykehuset etter et hjerteinfarkt.

Datterens advokat mener det er svært betenkelig at avhøret av kvinnen ble foretatt mens hun var beruset.

- Det er hennes egen forklaring som er lagt til grunn for tiltalen og dommen. Denne forklaringen ble avgitt da hun hadde betydelig promille. Og derfor reiser dommen prinsipielle spørsmål rundt inkrimineringsprinsippet, sier kvinnens forsvarer Aamund Sandland.

Han regner med å anke dommen.

Betydelig beruset

Kvinnen forklarte i Bergen tingrett forrige uke at hun var så full at hun ikke visste hva hun gjorde da hun holdt en pute over ansiktet til sin pleietrengde mor.

Prøver viste at datteren hadde en promille på 2,57 da hun ble pågrepet.

Kvinnen husket ikke noe fra natten da drapsforsøket skjedde. Hun hadde alkoholproblemer og skal ha drukket i flere timer før hun forsøkte å drepe sin mor. Hun husker selv ikke om hun helte klorin i halsen til moren.

Retten trodde ikke på kvinnens forklaring, og mente hun var klar over hva hun gjorde da hun la puten over morens ansikt.

Hun ringte selv sønnen sin og deretter politiet. Da politiet kom til stedet uttalte kvinnen at hun ønsket å drepe moren og at hun ønsket hun var død.

Kvinnen var betydelig beruset på dette tidspunktet.

Noen dager etter døde moren på Haukeland sykehus av hjerteinfarkt. Dødsårsaken kan ikke settes i sammenheng med datterens handlinger, og derfor ble hun tiltalt for drapsforsøk.

Tragisk situasjon

Retten er ikke i tvil om at 64-åringen var utslitt av å stelle sine foreldre. Siden 1982 har hun stelt sine foreldre alene. Faren døde i 1993 og datteren avbrøt da sin utdannelse for å stelle moren på heltid.

De hadde noe hjelp fra kommunen, men retten peker på at en mer aktiv hjemmehjelptjeneste ville gitt datteren avlastning og hjelp.

To dager før drapsforsøket fortalte kvinnen til en lege på legevakten at hun følte at stellet av moren tok livet fra henne. Etter samtale med kvinnen, mente legen det ikke var spesiell grunn til å tro at kvinnen ville gjøre alvor av tankene. De snakket om mulighetene for å få moren på aldershjem.

Statsadvokaten mener belastningen av å stelle den syke moren var motivet for drapsforsøket.

- Vi er fornøyd med dommen fordi den legger aktoratets bevisvurdering til grunn, sier statsadvokat Arild Oma til Dagbladet.no.

Tingretten viser forståelse for at fengselssstraff kan virke unødvendig hardt, men sier samtidig at det vil være i strid med etisk og moralsk syn på menneskeverdet å ikke reagere med straff av en viss lengde.

- Retten har lagt større vekt på de formildende omstendighetene enn vi gjorde, derfor er straffen ett år lavere enn påstanden vår, sier statsadvokat Arild Oma.

BETENKT: Forsvarer Aamund Sandland mener saken er av prinsipiell betydning.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling