Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Dømt for drapsforsøk på sju utenfor utestedet Blå

En 26 år gammel mann er i Borgarting lagmannsrett dømt til elleve års fengsel for drapsforsøk på sju personer utenfor utestedet Blå i Oslo.

TRUFFET: Dørvaktene som ble skutt, får her hjelp like innenfor inngangsdøra på Blå. Foto: Dagblad-tipser
TRUFFET: Dørvaktene som ble skutt, får her hjelp like innenfor inngangsdøra på Blå. Foto: Dagblad-tipser Vis mer

En mann (26) er dømt til elleve års fengsel for drapsforsøk på sju personer utenfor utestedet Blå ved Akersevla i Oslo, melder NTB.

26-åringen ble dømt til elleve års forvaring i Oslo tingrett på grunn av høy voldsrisiko hos mannen. Lagmannsretten kom fram til at det ikke var grunnlag for å idømme forvaring, men understreker at det var tvil om denne avgjørelsen.

Saken er et grensetilfelle, og lagmannsretten la særlig vekt på fengselsstraffens lengde, og at tiltalte syntes å ha en positiv utvikling i fengslet i den siste tida.

BLÅ: Mannen dro fram et skytevåpen og løsnet tre skudd utenfor utestedet Blå i Oslo. Foto: Ralf Lofstad / Dagbladet
BLÅ: Mannen dro fram et skytevåpen og løsnet tre skudd utenfor utestedet Blå i Oslo. Foto: Ralf Lofstad / Dagbladet Vis mer

Skjøt mot inngangspartiet

Det var natt til 9. juli 2017 at mannen løsnet skudd ved utestedets inngangsparti. Etter at mannen ble bedt av vaktene på Blå om å forlate stedet, ble han kraftig irritert, og han tok frem en grovkalibret ladd pistol som han hadde med seg gjemt i bukselinningen. Han avfyrte tre skudd på kort hold, cirka fem meter, mot gruppen som stod ved inngangen.

Overvåkningsfilmen viser at mannen forsøkte å trekke av i hvert fall tre ganger til etter at pistolen kilte seg. Pistolen ble sikret og undersøkt etter pågripelsen, og det er på det rene at magasinet fullt før skytingen begynte, ifølge dommen fra lagmannsretten.

Flere ble truffet av skuddene, og det var en tilfeldighet at ingen ble drept, mener lagmannsretten. En samlet vurdering av bevisene gjør at lagmannsretten lander på at mannen forsøkte å drepe de sju personene.

Mannen har erkjent at han skjøt, men har fastholdt at skuddene var ment for å skremme. Han har imidlertid erkjent at det var mulighet for skade på personene.

26-åringen - som fra før hadde et langt rulleblad - løp fra stedet, men ble pågrepet av tungt bevæpnet politi kort tid etter skytingen.

BLÅ-SIKTEDE: Den siktede etter skytingen på utestedet Blå i Oslo natt til søndag skal være personen som blir slått med planke i denne videoen. En person fra Blitz-miljøet i Oslo og to andre menn ble knivskadet og sendt til sykehus etter et knivslagsmål utenfor og inne i Blitz-huset i Oslo den 6. september 2013. Video: Privat Vis mer

Dømt for en rekke forhold

I 2013 ble mannen dømt for en knivstikking utenfor Blitzhuset i Oslo. Det var om ettermiddagen fredag 6. september 2013 at mannen, som den gang var 20 år gammel, og en kompis stilte seg opp foran en gruppe blitzere utenfor Blitzhuset.

Han hevdet i retten at han «følte at blitzerne så stygt på dem».

Ifølge dommen gjorde mannen og kompisen nazihilsener, ropte «sieg heil» og kalte blitzerne for landssvikere, noe som førte til et ordentlig slagsmål.

En ung mann som befant seg på innsida av Blitzhuset, løp ut for å se hva som foregikk. Den nå 26 år gamle mannen kom mot ham og stakk den unge mannen gjentatte ganger med en kniv.

Mannen er også tidligere dømt for blant annet kjøp, besittelse og bruk av skytevåpen uten tillatelse, samt vold og trusler mot politiet.

Dommene mot den unge mannen strekker seg så langt tilbake som til 2009, da han som 15-åring ble dømt for tyveri, trusler mot offentlig ansatte, trusler mot en politimann og flere andre forhold.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media