Dømt for fire drap

I dag vitnet den tidligere fangevokteren Edib Buljubasic (41) mot krigsforbyter-tiltalt norsk-bosnier.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I dag fortsatte vitneføringen i krigsforbrytersaken i Oslo tingrett, der en 42 år gammel norsk-bosnier er tiltalt for krigsforbytelser under krigen i Bosnia-Herzegovina i 1992.

Edib Buljubasic (41) vitnet via videolink fra den norske ambassaden i Sarajevo. Han soner i dag en lang dom for totalt fire drap, deriblant drapet på sin far. To av drapene skal ha skjedd før krigen på Balkan startet.

Under krigen var Buljubasic vakt i den beryktede fangeleiren Dretelj i Bosnia-Herzegovina, der han skal ha samarbeidet med den krigsforbryter-tiltalte Mirsad Repak (42). Repak er tiltalt for 18 tilfeller av ulovlig pågripelse og internering av serbiske fanger, samt tortur og ett tilfelle av voldtekt.

- Dyr hadde det bedre enn fangene
Buljubasic fortalte at han umiddelbart likte Repak.

- Han var en komunikativ person, og jeg likte ham. Vi var samme type; ordentlige skikkelige personer.

Vitnet fortalte at de kvinnelige fangene i Dretelj-leiren måtte sove på det iskalde betonggulvet, og så helt forferdelige ut.

- De stinket, og var fulle av blåmerker. Mennene så enda verre ut, de var både blodige og blå. Det var helt forferdelige forhold i leiren, dyrene i jungelen hadde det bedre.

Han mente ingen av fangene var dømt for noe som helst, annet enn at de var ortodokse serbere. Han forklarte også at krigsforbytertiltalte Repak var med og arresterte mange av fangene.

- Repak serverte ikke akkurat smørbrød og drikke til noen, han delte ut slag og spark.

VITNET PÅ VIDEOLINK: Edib Buljubasic (41) soner i dag en straff på 34 år for fire drap i Bosnia. Han var vaktmann i den beryktede fangeleiren i Dretelj. Foto: GRO ROGNMO
VITNET PÅ VIDEOLINK: Edib Buljubasic (41) soner i dag en straff på 34 år for fire drap i Bosnia. Han var vaktmann i den beryktede fangeleiren i Dretelj. Foto: GRO ROGNMO Vis mer

Les også: Tidligere i dag ble et vitne (67) hentet av ambulanse. Han brøt sammen etter å ha fortalt om overgrep i den beryktede Dretelj-leiren i Bosnia.


Dømt for fire drap

Tiltaltes forsvarer, advokat Heidi Bache-Wiig, sier at hun er overrasket over at Buljubasic overhodet blir ført som vitne for en norsk rettssal. Hun mener den drapsdømte bosnieren er ribbet for enhver troverdighet, og allerede er tatt i flere løgner. 

I dag virket 41-åringen godt forberedt og klar til å forklare seg om tida i fangeleiren Dretelj.

- Jeg vokste opp i en patriarkalsk familie. I 1997 ble jeg under-løytnant i hæren. I 1989 utførte jeg en kriminell handling og fikk en dom på tjue år. Jeg sonet fram til 1992, da ble jeg løslatt. Da krigen begynte tilsluttet jeg meg den kroatiske hæren.

Han fortalte at i ungdomsårene drev han med idrett, spilte sjakk, og levde et helt vanlig liv.

- Jeg har nå sonet 15 år av en dom på 34 år for fire drap. To av drapene skjedde før krigen, i 1989, to skjedde etter krigen i 2002. Jeg har 14 år igjen å sone, jeg ble benådet med fem år. Går det som Gud vil så er jeg hjemme om fem-seks år.

Befalingsmann i HOS

Buljubasic har tidligere forklart til VG at han nå ønsker å lette sin egen samvittighet. Han vil derfor forklare seg både om sin egen og Mirsad Repaks roller i Dretelj. Han har også tidligere navngitt andre offiserer i HOS.

- Har du vært knyttet til HOS? Ville aktor, Jan Eirik Thomassen vite.

- Ja, jeg knyttet meg til dem 19. juli 1992, og var aktiv der fram til november 1992.

Han fortalte videre at han sommeren 1992 var med i en eskorte for HOS-leder Blaz Kraljevic. 2. august ble jeg oppnevnt av Kraljevic til befalingsmann i Dretelj-leiren.

Tiltalte var høyt rangert

- Kjente du Mirsad Repak? Spurte aktor.

- Ja, vi hilste på hverandre noen dager før andre august, da jeg ble oppnevnt til nestkommanderende i Dretelj. Kraljevic fortalte at Repak var HOS-inspektør i Herzegovina, og han var kaptein.

Repak har selv forklart at han kun var livvakt, og ikke hadde noe overordnet ansvar i HOS.

- Hva innebar det å være inspektør?

- Som barn ønsket jeg alltid å bære uniform, være politi, under Tito. Da betydde inspektør noe stort, høyere rangert enn politimann. Det betyr en agent, som går i uniform og bærer våpen. Han kan agere 24 timer i døgnet, og kunne forfølge og straffe kriminelle.

- Hvilke fullmakter hadde Repak?

- Han hadde høyere rang enn meg. General Kraljevic var den høyeste, deretter var overstløytnanten under ham. Repak var den neste i rang under dem, og de ga ordre direkte til ham. Det betyr at han var med i kommandostaben, og hadde personer under seg. Disse var HOS sine politimenn.

- Var Repak en av Kraljevac livvakter på noe tidspunkt?

- Livvaktene hans omkom. Repak var ikke livvakt, men han kunne vært i Kraljevics følge som inspektør. Å være livvakt ville vært en degradering, mente Buljubasic.

- Du er fin, dommer

Vitnet var tydelig opptatt av å ha oversikt over hva som skjedde i retten, og ba blant annet om at det måtte bli stille da noen hostet.

- Jeg vil gjerne se den som snakker, repliserte vitnet da dommer Finn Haugen spurte om han ville ha pause.

Dommeren mente dette neppe var nødvendig, men ble likvel vist på skjermen.

- Du ser fin ut, var kommentaren fra den drapsdømte bosnieren.

- Ønsker du en pause, gjentok dommer Haugen.

- Som HOS-løytnant vil det være ydmykende for meg å be om en pause. Det må dere avgjøre.