Dømt for flyfyll

De fulle besetningsmedlemmene skulle frakte passasjerer fra Oslo til Heathrow.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Politiet slo til mot flyet 11. november 2003, etter at de fikk tips om at flere av besetningsmedlemmene fra British Airways virket beruset.

De tok pusteprøver av kapteinen, styrmannen og en purser. Alle tre, som er britiske statsborgere, blåste ifølge politiet rødt.

I dag falt dommen mot to av besetningsmedlemmene.

Den 51 år gamle kapteinen skal ikke ha vært full, til tross for opplysningene politiet kom med umiddelbart etter pågripelsen. 

Han ble likevel dømt til seks måneders fengsel, fordi han visste at de to kollegene var beruset, og han hadde ansvar for flysikkerheten.

Den 50 år gamle kvinnelige purseren ble dømt til 45 dagers fengsel, for å ha vært beruset i tjeneste.

Utsatt

Saken mot den tredje tiltalte, en 27 år gamle styrmann, er utsatt fordi påtalemyndigheten ikke har klart å stevne ham.

Foto: Scanpix
Foto: Scanpix Vis mer

- Vi legger vekt på at kapteinen var den høyeste autoritet om bord på flyet, og at han hadde ansvaret for at mannskapet var i en slik tilstand at de kunne utføre jobben sin, slo Eidsvoll tingrett fast.

Bakkeansatte i British Airways varslet selv politiet om at kollegene var berusede. Blodprøver viste at styrmannen hadde en promille på 1,02, mens purserens promille ble målt til 1,34.

Ikke til stede

Ifølge nyhetsbyrået AP hadde ansatte ved hotellet der besetningen bodde, varslet kapteinen om at styrmannen hadde vært full klokka tre om natta før flyvningen.

Flyet skulle lette klokka 07.45 neste morgen.

Kapteinen prøvde å vekke styrmannen flere ganger, og måtte kaste vann i ansiktet hans for å vekke ham, før de omsider kom seg av gårde til Gardermoen.

- Kapteinen visste at et av besetningsmedlemmene var påvirket av alkohol, men gjorde ikke noe med det, uttalte retten.

Ingen av de domfelte var til stede i retten under saksgangen, og det er foreløpig ikke klart om de anker.