Dømt for folkemord på 800000

Rwandas tidligere statsminister Jean Kambanda ble i går dømt til livsvarig fengsel for å ha deltatt i folkemordet på 800000 mennesker i 1994.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er første gang i historien at en FN-domstol dømmer noen for folkemord. - Dette er en historisk dom. For første gang gir denne dommen liv til de idealer som ble nedfelt i Genhve-konvensjonen for 50 år siden, sa FNs generalsekretær Kofi Annan etter at dommen var forkynt.

Kambanda var statsminister i hutu-regjeringen i Rwanda da tutsier og moderate hutuer i landet ble forsøkt utryddet i 1994. I løpet av tre måneder ble mellom 500000 og 1,5 millioner mennesker utryddet av ytterliggående hutuer. FN har anslått tallet til ca. 800000.

Kambanda er dømt for å ha oppfordret til massakrer, å ha gitt ordre om å sette opp veisperringer for å skille ut tutsier, og for å ha ledet møter der ytterliggående hutuer og huturegjeringen planla massakrer.

Mange overlevende fra massakrene husker den skjeggete mannen fra 1994. Kledd i uniform, delte han da ut våpen til sivile hutuer, og sa til dem at de skulle finne og drepe «tutsi-kakerlakkene».

Representanter for de overlevende hyllet i går livstidsdommen mot Kambanda, men rwanderne la ikke skjul på at de var skuffet over straffenivået. Rwanda har også satt i gang rettssaker mot deltakerne i massakrene. Her ligger straffenivået høyere. 22 personer er allerede henrettet.