Dømt for folkemord på 800000

Rwandas tidligere statsminister Jean Kambanda ble i går dømt til livsvarig fengsel for å ha deltatt i folkemordet på 800000 mennesker i 1994.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Det er første gang i historien at en FN-domstol dømmer noen for folkemord. - Dette er en historisk dom. For første gang gir denne dommen liv til de idealer som ble nedfelt i Genhve-konvensjonen for 50 år siden, sa FNs generalsekretær Kofi Annan etter at dommen var forkynt.

Kambanda var statsminister i hutu-regjeringen i Rwanda da tutsier og moderate hutuer i landet ble forsøkt utryddet i 1994. I løpet av tre måneder ble mellom 500000 og 1,5 millioner mennesker utryddet av ytterliggående hutuer. FN har anslått tallet til ca. 800000.

Kambanda er dømt for å ha oppfordret til massakrer, å ha gitt ordre om å sette opp veisperringer for å skille ut tutsier, og for å ha ledet møter der ytterliggående hutuer og huturegjeringen planla massakrer.

Mange overlevende fra massakrene husker den skjeggete mannen fra 1994. Kledd i uniform, delte han da ut våpen til sivile hutuer, og sa til dem at de skulle finne og drepe «tutsi-kakerlakkene».

Representanter for de overlevende hyllet i går livstidsdommen mot Kambanda, men rwanderne la ikke skjul på at de var skuffet over straffenivået. Rwanda har også satt i gang rettssaker mot deltakerne i massakrene. Her ligger straffenivået høyere. 22 personer er allerede henrettet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer