Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Dømt for folkemord

Den tidligere bosnisk-serbiske generalen Radislav Krstic er dømt til 46 års fengsel for folkemord etter massakren ved Srebenica i Bosnia i 1995.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Generalen er dømt for hans rolle i mordene på 8000 muslimske menn og gutter etter at Srebrenica falt. Maksimumsstraffen er livstid.

Ifølge aktoratet ledet Krstic en ukes lang massakre som etterlot tusenvis av menn og gutter døde eller savnede, melder CNN.

Historisk

Dommen er historisk fordi det er første gang FNs krigsforbryterdomstol finner noen skyldig for folkemord i det tidligere Jugoslavia. Det har skjedd bare en gang før siden andre verdenskrig, da FN-tribunalet for Rwanda avsa en dom for folkemord.

- Det betyr at det er etablert at det som skjedde ved Srebrenica var folkemord, som er noe mer enn forbrytelser mot menneskeheten. Forskjellen er ikke volum, men at handlingen er rettet mot en folkegruppe, i dette tilfellet de bosniske muslimene, som med forsett skulle utryddes, sier tatssekretær i Utenriksdepartementet Espen Barth Eide til NTB.

Krstic er den høyeste offiseren som har stått tiltalt. Han forsvarte seg mot seks anklager, blant annet folkemord, forbrytelser mot menneskeheten og brudd på regler og lover under krig.

Fyrte av runde etter runde

I juli 1995 angrep serberne FN-beskyttede Srebrenica der over 30 000 muslimer hadde flyktet. Kvinner og barn ble skilt fra mennene og sendt med busser ut i regionen.

Vitner forteller at serbiske soldater fyrte av runde etter runde i rader med muslimske menn. Etterpå har man funnet rundt 4000 begravet i massegraver. Den siste graven ble funnet i forrige måned.

Krstic hevder at hans overhode, General Ratko Mladic, tok kontrollen over styrkene. Men aktoratet hevdet at Krstic og Mladic sammen med den bosniske serberlederen Radovan Karadzic organiserte massakren. De to sistnevnte har foreløpig sluppet unna krigsforbryterdomstolen.

- Dommen betyr dessuten at nettet snører seg enda tettere sammen rundt Bosnia-serbernes tidligere øverste ledere Radovan Karadzic og Ratko Mladic, som også er tiltalt for forbrytelsene ved Srebrenica. Det har hittil vært en påstand at det skjedde et folkemord i Bosnia, nå er det slått fast, sier Barth Eide, med det forbehold at dommen blir stadfestet ved ankebehandlingen.

<B>MASSAKRE:</B> Flere tusen muslimske menn og gutter ble begravet i massegraver etter å ha blitt skutt av serbiske soldater.
<B>SKYLDIG:</B> Radislav Krstic er dømt til 46 års fengsel for folkemord. Det er første gang siden andre verdenskrig noen har blitt dømt for folkemord.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media