DØMT: De bosniske serberne Vujadin Popovic (venstre) og Ljubisa Beara var i godt humør før de i dag ble dømt for folkemordet i Screbrenica. Foto: AP
DØMT: De bosniske serberne Vujadin Popovic (venstre) og Ljubisa Beara var i godt humør før de i dag ble dømt for folkemordet i Screbrenica. Foto: APVis mer

Dømt for folkemordet i Srebrenica

For første gang er noen dømt for folkemordet i Srebrenica.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||Sju tidligere bosnisk-serbiske offiserer er i Haag dømt for delaktighet i Srebrenica-massakren i 1995. To ble dømt til livsvarig fengsel for folkemord.

Vujadin Popovic (53) og Ljubisa Beara (70) var begge ledende offiserer i den bosnisk-serbiske hæren da massakren fant sted. FNs krigsforbryterdomstol for det tidligere Jugoslavia (ICTY) fant dem torsdag skyldig i folkemord, utryddelse, drap og forfølgelse.

Den tidligere offiseren Drago Nikolic ble dømt til 35 års fengsel for medvirkning til folkemord, utryddelse, drap og forfølgelse.

Fire andre tidligere offiserer og politimenn fikk mellom 5 og 19 års fengsel.

Over 7.000 muslimske menn og gutter ble drept i enklaven Srebrenica øst i Bosnia i massakrene noen dager i juli 1995.

Første gang Dommen er den første ved ICTY der noen av de tiltalte dømmes direkte for å ha begått folkemord. Tidligere er bare én blitt dømt for medvirkning til folkemord.

Domstolen fastslår at prosessen som endte med Srebrenica-massakren og fordrivelsen av den øvrige befolkningen, begynte med en ordre utstedt av den bosnisk-serbiske politiske lederen Radovan Karadzic i mars 1995.

Ordren fastsetter at målet var å fordrive de bosniske serberne fra Srebrenica og den andre enklaven Zepa.

- Folkemord Domstolen konkluderer at minimum 5.336 identifiserte personer ble drept i de summariske henrettelsene som fulgte Srebrenicas fall, men at tallet kan være så høyt som 7.826.

Domstolen fastslår også at hendelsene i Srebrenica var folkemord.

- Drapsoperasjonens omfang og natur, med det forskrekkende antallet drap, den systematiske og organiserte måten den ble utført på, den målrettede og nådeløse forfølgelsen av ofrene og den tydelige hensikten å eliminere hver eneste bosnisk-muslimske mann som ble tatt til fange eller overga seg, beviser over rimelig tvil at dette var folkemord, fastslår domstolen.

Visste Dommerne er også spesifikke når det gjelder de to folkemorddømtes personlige rolle i massakrene.

- Popovic var ingen marginal deltaker i det felles kriminelle prosjektet om å drepe, heter det i dommen.

- Popovic visste at hensikten ikke bare var å drepe de som hadde blitt tatt til fange av de bosnisk-serbiske styrkene, men å drepe så mange som mulig med det formål å ødelegge gruppen. Popopvics påfølgende robuste deltakelse i alle aspekter ved planen demonstrerer at han ikke bare visste om hensikten å ødelegge. Han delte den også, heter det videre.

Den andre folkemorddømte, Ljubisa Beara, var «drivkraften bak drapsprosjektet» og «hadde det klareste helhetsbildet av det massive omfanget av drapsoperasjonen», sier dommerne.

Største Dommene onsdag avslutter den største enkeltrettssaken som er blitt ført for FNs Jugoslavia-domstol som ble opprettet av Sikkerhetsrådet i 1993.

Av de sju tiltalte var fem tiltalt for folkemord, mens to var tiltalt for forbrytelser mot menneskeheten og andre krigsforbrytelser. Alle sju hadde erklært seg ikke skyldige etter tiltalen.

Selve rettssaken pågikk fra august 2006 til september 2009, med i alt 425 rettsmøter. Dommerne har brukt nesten ni måneder på å bli enige om dommene, og på noen punkter var det dommere som tok dissens.

Det er foreløpig ikke klart om noen av dommene blir anket.

(NTB)