Dømt for gigantsvindelen mot Nordea

35-åring dømt for bedragerier mot Nordea og DnB Nor for 94 millioner kroner. Utga seg for å være lillebroren til Øystein Stray Spetalen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): 35-åringen, som var den første som ble pågrepet i gigantsvindelen mot Nordea i fjor sommer, har lagt alle kortene på bordet og tilstår svindelen mot Nordea.

Fem andre personer er siktet i saken. Saken mot 35-åringen ble behandlet for seg selv og gikk som en tilståelsessak i Oslo tingrett i forrige uke.

Der ga han en uforbeholden tilståelse i saken. 35-åringen innrømmer at han den 20. juli 2010 møtte opp i Nordeas filial på Tveita i Oslo med en falsk fullmakt som ga ham retten til å disponere Block Wathne-enken Randi Nilsens konto.

Svindlet Spetalen Fem ganger bestilte han fem overføringer ved å forlede Nordea-ansatte:

• 20 juli på Nordea på Frogner, overførte 12 600 000 kroner til en konto i Dubai.

• 21. juli på Nordea på Majorstua overførte han 13 200 000 kroner til en konto i Dubai.

• 21. juli på Nordea på Majorstua overførte han 11 000 000 kroner til sin egen konto i banken.

• 27. juli på Nordea på Frogner overførte han 27 000 000 kroner til en konto i Dubai.

• 2. august på Nordea på Frogner overførte han 25 400 000 kroner til en konto i Dubai.

Mannen erkjente i retten at han også den 13. november 2009 forledet han ansatte ved DnB NOR på Grensen i Oslo til å utbetale seg 4 710 000 kroner fra en konto tilhørende Eigil Stray Spetalen - lillebroren til investoren Øystein Stray Spetalen.

Det gjorde han ved å legitmere seg med et falskt førerkort og Posten ID-kort med Spetalens navn, men eget bilde. Han forsøkte seg på det samme fire dager senere, men lyktes ikke.

- Dette har jeg ikke noe ønske om å kommentere, sa Spetalen til Dagens Næringsliv i forrige uke, men understreket at Nordea hadde dekket tapet.

Eigil Stray Spetalen har foreløpig ikke besvart Dagbladets henvendelser i dag.

- Ikke hovedmann Aktor, politiadvokat Frank Grimstad Jensen, ønsket at 35-åringen skulle bli dømt til fengsel i fem år, men Oslo tingrett mente det var grunner til en mildere dom.

I tillegg til de to bedrageriene, ble han dømt for fyllekjøring. For alle de erkjente forholdene ble han dømt til fire år og ti måneders fengsel. Han ble i tillegg dømt til å betale 4,7 millioner kroner i erstatning til DnB Nor.

Den tidligere straffedømte 35-åringen har tidligere blitt omtalt som mannen som skulle være hovedmannen bak Nordea-svindelen. Samtlige seks siktede i Nordea-saken har vært siktet etter straffelovens paragraf 60 a - den såkalte mafiaparagrafen, men i tiltalen mot 35-åringen er ikke dette med.

Ifølge Oslo tingrett hadde han en sentral rolle i bedrageriene som har vært nøye planlagt og systematisk gjennomført med flere personer involvert, noe som er straffeskjerpende.

- Ved straffeutmålingen legges det i formildende retning til grunn at siktede ikke kan anses å være hovedgjerningsmannen i bedrageriene, i den forstand at vinningen ikke direkte eller i det vesentligste har tilfalt ham. Beløpene siktede har oppgitt å ha mottatt i betaling, og som retten anser bevist, er en svært liten andel av det totale beløpet på nesten 94 millioner, skriver Oslo tingrett.

- Media påkjenning Retten mener at mediaoppmerksomheten knyttet til saken og 35-åringen er formildende. Mannen har i flere medier blitt navngitt, vist bilde av og omtalt som hovedmann. Retten mener dette må ha vært en stor påkjenning for ham.

Selv om mannen har erkjent alt, har han nektet å bidra med å forklare seg om andre personers rolle i saken.

- Det siste ville ha gitt betydelige utslag i straffen, skriver retten.

Aktor i saken, politiadvokat Frank Grimstad Jensen, ber avisa henvende seg til oslopolitiets sentralbord for en kommentar. 35-åringens forsvarer, advokat Steinar Haveraaen Glimsholt, har foreløpig ikke vært tilgjengelig.

Utbyttet fra Nordea-svindelen har fremdeles ikke kommet til rette.

Nordea-saken:

Mann (35)
Dømt til 4 år og 10 måneder i fengsel etter tilståelsesdom.

Kvinne (49)
Skal, ifølge politiet, vært i Nordea-filialen den 20. juli i år. Svindelen skal ha blitt gjennomført ved at kvinnen ga seg ut for å være Randi Nilsen, en av Drammens rikeste. Ble pågrepet på bakgrunn av overvåkingsbilder. Kvinnen nekter enhver befatning.

Bankfunksjonær (32)
Nordea-ansatt som skal ha bistått med å få milliontransaksjonen igjennom. Nekter straffskyld.

Straffedømt mann (48)
Knyttes gjennom telefonkontakt med kvinnen (49). Nekter straffskyld.

Familiefar (34): Knyttes til flere av de medsiktede. Skal ha hatt rolle i organiseringen av bedrageriet. Nekter enhver befatning med saken.

Vestfold-mann (35): Nekter straffskyld. Skal ha hatt omfattende og jevnlig kontakt med flere av de mistenkte i saken rundt gjerningstidspunktet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer