Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Dømt for grovt uaktsomt bedrageri til fordel for SOS Rasisme

To av de ti tiltalte slipper med bøter.

 HOVEDSAKEN FOR RETTEN 11. JANUAR:  Sivile polititjenestemenn på vei til å gjøre beslag i hovedkontoret til SOS Rasisme i Haugesund i februar 2012. FOTO: JACQUES HVISTENDAHL/DAGBLADET.
HOVEDSAKEN FOR RETTEN 11. JANUAR: Sivile polititjenestemenn på vei til å gjøre beslag i hovedkontoret til SOS Rasisme i Haugesund i februar 2012. FOTO: JACQUES HVISTENDAHL/DAGBLADET. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): To av de ti tiltalte i den omfattende SOS Rasisme-saken om medlemsjuks og bedrageri av tilskudd har fått sine dommer i Haugaland tingrett før hovedsaken mot de åtte hovedtiltalte starter i samme tingrett mandag 11. januar.

Påtalemyndigheten ville ha rettssaken mot de to behandlet separat fordi begge har gitt uttømmende forklaringer, hadde mindre roller og var unge da bedrageriene skal ha foregått - henholdvis 17 og 18 år.

Tingretten har nå gitt de to henholdsvis 2 500 og 5 000 i bot for å ha forledet VOX (Nasjonalt fagorgan for kompetansepolitikk) til å skulle utbetale 35 000 og 46 000 kroner i uberettiget kursstøtte til SOS Rasisme.

Pengene ble ikke utbetalt.

De subsidære dommene er henholdsvis fem og ti dagers fengsel.

De to mennene, begge i begynnelsen av 20-årene, bor i Oslo.  Forsvarer for den yngste av de to mennene, advokat Jan Christian Kvanvik, opplyser til Dagbladet at hans klient godtar dommen.

Han forklarte seg i retten i Haugesund før jul, mens 23-åringens sak ble avgjort uten at han var tilstede. 23-åringen ble dømt for forsettelig bedrageri.

17 sider Den 17 sider lange dommen beskriver en omfattende forfalskning av lister over medlemmer og kursdeltakere, utført av sentrale aktører i SOS Rasisme, for å få utbetalt offentlige midler til ungdomsorganisasjoner.

De andre åtte som er tiltalt og skal møte i Haugaland tingrett kommende uke er eller har vært aktivister, sentralt tillitsvalgte eller ansatte i SOS Rasisme, som Haugaland tingrett i den ferske dommen beskriver som nær knyttet til «den revolusjonære kommunistiske» organisasjonen Tjen Folket.

Alle de åtte tiltalte i hovedsaken som starter mandag nekter straffeskyld.

Vold og trusler Den ene mannen i 20-årene er dømt for grovt uaktsomt bedrageri ved å tilegne SOS Rasisme tilskudd for 17 kurs han ikke har deltatt på.

Retten legger til grunn at den andre mannen i 20-årene, som også var avdelingsleder for Tjen Folket visste om ordningen med  forfalskede medlemslister.

Som grunnlag for straffeutmålingen legger retten vekt på at den yngste har vært utsatt for vold og trusler etter at han meldte seg ut av SOS Rasisme, og at begge har hatt store belastninger med å være med på å avdekke jukset.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media