Dømt for hundretalls overgrep mot datteren

Nå får han foreldreansvaret for «Louise».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): For ett år siden ble faren til «Louise», som den gang var 17 år, dømt til psykiatrisk forvaring og fengsel for et hundretalls seksuelle overgrep mot datteren.

Forholdene ble avslørt av det svenske dokumentarprogrammet «Uppdrag gransk- ning» har rammet den svenske sosialtjenesten og kommunen Vetlanda hardt.
 

• Se dokumentaren

• «Her bodde sexmisbrukte Louise med sin voldsdømte far»

Ifølge Expressen.se er mannen nå tildelt foreldreansvaret over jenta av Vetlanda kommune. Avgjørelsen, fattet av den samme kommunen som over flere år unnlot å gripe inn mot overgrepene, ryster Sverige.

Samtidig kommer det fram at mannen kan bli sluppet fri på grunn av en mulig feildiagnose.

Langvarig misbruk 

Da «Louise» var ti år gammel behøvde hun et nytt hjem etter at hennes mor kastet henne ut fra boligen i Göteborg. Den svenske sosialtjenesten valgte å kontakte hennes far som satt inne for drapsforsøk ved rettspsykiatrisk avdeling på Ryhovs sykehus utenfor Jönköping.

HER BODDE FAR OG DATTER: I en campingvogn i skogen bodde de to sammen i flere år. Datteren rømte etter omfattende seksuelt misbruk. Foto: Svensk politi
HER BODDE FAR OG DATTER: I en campingvogn i skogen bodde de to sammen i flere år. Datteren rømte etter omfattende seksuelt misbruk. Foto: Svensk politi Vis mer

Under en permisjon fikk han omsorgen for jenta. Da han slapp ut flyttet de to sammen og etter noen år bodde far og datter i en campingvogn i et skogholt.

Ifølge dokumentaren misbrukte faren narkotika i denne perioden. Til tross for at både politi, skolen og naboer slo alarm griper ikke sosialmyndighetene inn. Etter at jenta rømte fra faren i 2006, i en alder av 16, kom det blant annet fram at han hadde utnyttet henne seksuelt i fem år.

Han ble senere dømt for overgrepene.

Kan slippe ut 

Nå setter 45-åringens leger ved Sankt Sigfrids sykehus i Växjö spørsmålstegn ved diagnosen som lå til grunn for straffen mannen fikk.

I løpet av vinteren har mannen gjennomgått omfattende utredninger. Disse viser ifølge legene at mannens blodtilførsel til hjernen påvirker funksjonsnivået hans.

Derfor kan diagnosen hans, som tok utgangspunkt i psykiske forstyrrelser, måtte endres. Dette gjør at dommen om forvaring av mannen kan være fattet på feil grunnlag.

Legene kommenterer i anledning en søknad om permisjon for mannen at «Helhetsbildet taler for at NN lider av impulskontrollproblematikk» og at dette har sammenheng med blodstrømmen til hjernen.

Dømt for hundretalls overgrep mot datteren

Feil diagnose og foreldreansvar 

Videre skriver de at de nye utredningene ikke påviser en personlighetsforstyrrelse.

Mannens advokaten argumenterer for at hans klient nå bør slippes ut.

- Min klient er av den bestemte oppfatning at forvaringen skal opphøre. Er man ikke psykisk syk, som du kan lese at man betviler, skal man ikke være tvangsinnlagt, sier advokat Torgny Eklund til Expressen.se.

Tirsdag skal saken opp for retten.

Samtidig har en Vetlanda kommune, der den utskjelte sosialtjenesten holder til, bestemt at 45-åringen fortsatt skal ha et juridisk foreldreansvar for datteren.

Dette betyr at han blant må involveres om hun skal ha førerkort eller pass.

Ifølge Svenska Dagbladet vil flere av dem som overså overgrepene sitte i utvalget som skal vurdere et erstatningskrav jenta har fremmet. Ifølge avisen skal dette være på rundt 1,5 millioner kroner, men dette er ikke bekreftet av advokten.

Forbigått fosterfar

Kommunens utredning diskvalifiserer «Louise» sin forrige fosterfar fra å få foreldreretten.

Jenta, som i dag er 17, har bodd hos fosterfaren i et ett års tid, ønsker at han skal få foreldreretten.

- Men fra sosialkontoret i Vetaland har jeg ikke hørt en lyd. Men forbauser meg ikke, sier han til Vetlanda-posten, melder Svenska Dagbladet.

Mannen mener årsaken er at han uttalte seg kritisk til kommunens håndtering av saken i SVTs dokumentar. «Louise» er nå, og vil uansett utfall av disse sakene, fortsatt være under myndighetenes beskyttelse og skal vernes mot faren.

Kritikk fra kommunen

Beslutningen om å tildele foreldremyndigheten til faren kom ikke som noen overraskelse, ifølge hennes advokat.

- Dette har vi ventet og innebærer i praksis ingenting for henne. Hun har det bra der hun er nå, sier Anton Strand til Expressen.

«Uppdrag granskning» og den tidligere fosterfaren har blitt kritisert av 45-årings far og Vetlanda kommune for å feilinformere offentligheten om saken.