Dømt for internett-tyveri

SKIEN (NTB): En 22 år gammel skiensmann er i Skien og Porsgrunn byrett idømt en bot på 30 000 kroner for å ha brutt seg inn i Aftenpostens tekstarkiv via internett. Han må også betale 4000 kroner i saksomkostninger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bruk av Aftenpostens arkiv forutsetter abonnement og betaling. Mannen hevdet at han hadde tolket betalingskravet som om det gjaldt for bruk og ikke påsyn, skriver Varden. Basen Aftenposten selger artikler fra, heter Atekst, og inneholder i tillegg til alle Aftenpostens artikler siden 1984 også NTBs artikler og stoff fra andre aviser.

  Det var Økokrim som først ila mannen en bot på 30 000 kroner. Han nektet å akseptere boten, men dommer Anne Elisabeth Landsverk opprettholdt forelegget. Den 22 år gamle skiensmannen utviklet på egenhånd et program som kontinuerlig tappet Atekst for artikler. Han hevdet i retten at han mente dette var lovlig, men ble åpenbart brydd da statsadvokaten konfronterte ham med navnet han selv hadde gitt programmet. Det het «Atekst-stjeler 1.0».

  Dommen har prinsipiell betydning for alle som benytter internett til å tilby betalte tjenester. Det er derfor ikke usannsynlig at den vil bli anket. Selv om de fleste brukere vil ha problemer med å bryte seg inn i en database, har 22-åringen vist at det er mulig. Aktor, statsadvokat Sverre Lilleng, ga for øvrig mannen følgende attest: - Det er ikke mange i Norge som har så høy datakompetanse.