Dømt for knivstikking av elev i skolegården

En 18 år gammel skoleelev er dømt til ubetinget fengsel i ett år og åtte månder, etter at han knivstakk en medelev på Grefsen videregående skole høsten 1998. 18-åringen, som er av utenlandsk opprinnelse, må også betale offeret 166 000 kroner i oppreisning og erstatning.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I domspremissene heter det at det må betegnes som ren flaks at overfallet ikke endte med døden. Offeret ble stukket gjentatte ganger. Overfallet bærer ikke preg av en impulshandling.

Motivet skal ha vært at domfelte følte seg provosert da offeret spurte 18-åringen om han slåss med jenter. Sjøl om dette skulle være sagt på en krenkende måte, kommer det helt i skyggen av den råskap 18-åringen utviste gjennom knivstikkingen, ifølge en enstemmig byrett.

- Vi har heller ikke under hovedforhandlingen merket oss at 18-åringen på noen måte har gitt uttrykk for reell anger, skriver dommerne.

Offeret har fått betydelig nedsatt livskvalitet som følge av overfallet i skolegården.

- Fra å være en ungdom med skolegang, som hadde to deltidsjobber og var aktiv innen idrett, har han i dag et lite sosialt liv. Han tør ikke gå ut alene, og han blir kjørt hver dag av sin far fram og tilbake til skolen.

Han har fått store problemer med skolearbeidet, klarer ikke deltidsjobbing, og har ikke klart å fortsette med idrett, ifølge dommen.

Han vil imildlertid ikke få varige fysiske skader av knivstikkene, bortsett fra et 25 cm langt arr.