Dømt for mammas død - får beholde arven

«Retten har lagt avgjørende vekt på morens ønsker». 50-åring fikk fem år og seks måneder fengsel, anker dommen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): En 50 år gammel mann fra Aust-Agder ble i dag dømt til fengsel i fem år og seks måneder for legemsbeskadigelse med døden til følge, etter at han skal ha påførst sin egen mor dødelige skader i mars i fjor, samt flere andre alvorlige forhold.

Ifølge tingretten skal 50-åringen likevel få beholde arven etter moren.

Slått i hodet, skutt i beina

Sønnen skal ha slått og mishandlet moren flere ganger, og den 72 år gamle kvinnen døde ifølge dommen av hjerneblødning forårsaket av vold.

I dommen framgår det at handlingene ble begått under særdeles skjerpende omstendigheter, blant annet fordi 72-åringen hadde hjerteproblemer og kols og derfor var å anse som forsvarsløs.

«Retten finner det bevist utenfor enhver rimelig tvil at avdøde har vært utsatt for gjentatt stump vold (slag/støt eller fall) av en viss styrke mot hodet og andre kroppsdeler på ulike tidspunkter. Døden skyldtes blødningen under den harde hjernehinnen med derav følgende komplikasjoner», skriver tingrettsdommer Knut Dag Haavardsen.

I tillegg den dødelige volden ble mannen dømt for å ha skutt mora i beina hele 20 ganger med et luftgevær rundt fire måneder tidligere, og for å ha slått henne i ansiktet så hun mistet en tann ved en annen anledning.

Før hun døde ga moren andre forklaringer på forskjellige skader til støtteapparatet, ifølge rettens oppfatning for å beskytte sønnen fra straffeforfølgelse.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- GRENSER TIL FORSETTLIG DRAP: Tingrettsdommer Knut Dag Haavardsen og hans to lekdommere var svært krass i sin omtale av 50-åringens forbrytelser, men vil la ham beholde arven etter moren. Foto: SCANPIX
- GRENSER TIL FORSETTLIG DRAP: Tingrettsdommer Knut Dag Haavardsen og hans to lekdommere var svært krass i sin omtale av 50-åringens forbrytelser, men vil la ham beholde arven etter moren. Foto: SCANPIX Vis mer

- Skadet seg selv

50-åringen har forklart de svært omfattende skadene med at 72-åringen skal ha falt og slått seg jevnlig.

Det festet tingretten ingen lit til.

«Retten anser tiltaltes fremstilling av saken som rene bortforklaringer. Retten finner ingen holdepunkter for at avdøde hadde dårlig balanse og falt en gang i uken, bortsett fra at hun slet en viss tid etter at hun var skutt i føttene», heter det i dommen, som går langt i å antyde at 50-åringen er heldig som ikke har blitt tiltalt og dømt for drap:

«Retten legger vekt på at volden var omfattende og kraftig, rettet mot hodet, slik at faren for fatale skader var overveiende sannsynlige. Handlingen ligger i den øvre grense mot forsettelig drap.»

- Bør beholde arven

Til tross for den ellers gjennomgående krasse domsavsigelsen og muligheten for å fradømme arverett, mener tingretten at 50-åringen skal beholde verdiene som den døde moren etterlot seg.

Begrunnelsen er at dette var morens vilje.

Dømt for mammas død - får beholde arven

«Selv om vilkårene for fradømmelse er til stede, er retten kommet til at han ikke skal fradømmes arveretten. Retten har lagt avgjørende vekt på morens ønsker om at det var sønnen som skulle arve henne.»

Dommeren legger også vekt på at den neste personen i arverekken hadde liten kontakt med avdøde og at arven i hovedsak består av morens faste eiendom, som sønnen ennå bruker som bolig.

Statsadvokat Beate Rullestad-Jansen ba under tvil retten om å fradømme 50-åringen arveretten, men fikk altså ikke medhold.

- Jeg skjønner at folk kan reagere på at han beholder arven, men dette er en sammensatt vurdering fra rettens side, sier aktoren til Dagbladet.no.

- At han beholder arveretten var en riktig avgjørelse. Flere vitner var klare på at han var det sentrale i hele livet hennes, og det var åpenbart at hun ville at sønnen skulle arve alt hun eier, sier forsvarer Bjarne Gjørven.

Han mener også det er utslagsgivende at klienten ble dømt for legemsbeskadigelse med døden til følge, og ikke for drap.

- Det er forskjell på å forvolde noens død og å gjøre det med vilje, sier han om arvespørsmålet.

Ingen formildende omstendigheter

Om den enstemmige dommen blir stående, blir 50-åringen i tillegg til forbrytelsene mot mora straffet for å ha slått samboeren sin i hodet med en bærbar PC og en lommelykt, samt for å vært i besittelse av flere ulovlige våpen, blant dem en skarpladd og usikret hagle.

Han skal også ha forsøkt å ødelegge bevis ved å ta seg inn til åstedet selv om det var avsperret av politiet.

De rettssakkyndige psykiaterne har konkludert med at mannen har en «blandet personlighetsforstyrrelse, hovedsakelig dyssosiale og narsissistiske trekk» samtidig som han er avhengig av beroligende medisiner.

Dette hadde imidlertid ingen betydning for straffutmålingen, der retten ikke fant noen formildende omstendigheter.

- Jeg går ut fra at min klient vil anke dommen. Han har kategorisk benektet enhver form for vold mot moren, sier advokat Gjørven, som mener det vil stå sentralt i en eventuell ankesak at det ikke kan utelukkes at skadene på 72-åringen kan ha skjedd i ett eller flere fall.

50-åringen, som formelt får forkynt dommen senere i dag, er tidligere straffedømt for blant annet seksuell omgang med mindreårige og grovt tyveri.