Dømt for medvirkning til drap på 27 900 jøder

John Demjanjuk (91) viste ingen tegn til reaksjon da dommen ble lest opp.

DØMT: John Demjanjuk (91) ankommer rettssalen i München i dag. Til høyre senga den gamle mannen har brukt å hvile i under rettsforhandlingene. Foto: CHRISTOF STACHE/AFP/SCANPIX
DØMT: John Demjanjuk (91) ankommer rettssalen i München i dag. Til høyre senga den gamle mannen har brukt å hvile i under rettsforhandlingene. Foto: CHRISTOF STACHE/AFP/SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Landsretten i München har kjent amerikaneren John Demjanjuk (91) skyldig i medvirkning til drap på 27 900 jøder under andre verdenskrig, skriver Washington Post.

Han er dømt til fem års fengsel, i det som anses for å være den siste store krigsforbrytersaken etter nazistenes herjinger i Europa.

Den gamle mannen satt i rullestolen sin mens dommen ble lest opp. Han viste ingen tegn til reaksjon på kjennelsen.

Demjanjuks forsvar varsler at de vil anke dommen.

Dødsdømt Demjanjuk, en pensjonert bilfabrikkarbeider bosatt i Ohio i USA, ble i 1986 deportert til Israel etter anklager om at han skulle være den beryktede vakten Ivan den grusomme i utryddelsesleiren Treblinka. Han ble dømt til døden, men løslatt da det viste seg at han umulig kunne være Ivan.

Men i 2009 ble han på ny utlevert, denne gang til Tyskland, på grunnlag av opplysninger om at han hadde vært vakt ved andre av nazistenes utryddelsesleirer i Det tredje rike.

91-årigen er opprinnelig fra landsbygda i Ukraina, og gikk inn i Den røde hær etter tyskernes invasjon av Sovjetunionen sommeren 1941. Han ble tatt til fange av tyskerne i 1942 og satt i ulike fangeleirer i de besatte områdene.

Lister Under rettssaken i Israel forklarte han at han i 1944 ble rekruttert til en Den russiske frigjøringsarmé, en tyskstøttet hær bestående av russere og ukrainere, som skulle bekjempe Stalin-regimet.

Men påtalemakta i München har ført bevis for at han året før deltok i massemord på titusener av jøder i den polske utryddelsesleiren Sobibor. Den svært omfattende etterforskningen har avdekket hundrevis av dokumenter og en håndfull vitner.

OMSTRIDT BEVIS: Demjanjuks tyske ID-kort, som viser at han var medlem av Trawniki-avdelingen. Gruppa hadde som oppgave å spore opp og drepe jøder. Forsvaret har hele tida hevdet at kortet er falskt. Foto: DET AMERIKANSKE JUSTISDEPARTEMENTET/AP/SCANPIX
OMSTRIDT BEVIS: Demjanjuks tyske ID-kort, som viser at han var medlem av Trawniki-avdelingen. Gruppa hadde som oppgave å spore opp og drepe jøder. Forsvaret har hele tida hevdet at kortet er falskt. Foto: DET AMERIKANSKE JUSTISDEPARTEMENTET/AP/SCANPIX Vis mer

- For første gang har vi til og med funnet lister med navn på personer Demjanjuk personlig førte til gasskammeret, sier Kurt Schrimm, leder for det tyske politiets spesialavdeling for etterforskning av krigsforbrytelser i Nazi-Tyskland, til BBC News.

Strid om bevis Et av påtalemaktas sentrale bevis har vært et identifikasjonskort som viser at Demjanjuk var medlem av Trawniki-avdelingen - en SS-opplært gruppe av ikke-tyskere som hadde til oppgave å forfølge og drepe jøder.

Forsvaret har hele tida hevdet at ID-kortet er falskt, men dette tok altså ikke den tyske retten hensyn til. De tok heller ikke hensyn til at Demjanjuks advokater hardnakket hevder at han er uskyldig syndebukk for Tysklands kollektive dårlige samvittighet etter krigen.

I de første åra etter krigen jobbet Demjanjuk som sjåfør for ulike flyktningorganisasjoner i Sør-Tyskland. I 1952 flyttet han og kona til USA, og ble etter hvert naturaliserte amerikanske statsborgere. 91-åringen har flere ganger blitt fratatt statsborgerskapet på grunn av sin fortid, og ble endelig fradømt det i 2004.

Den tyske rettssaken mot Demjanjuk har pågått siden november 2009.

MISTET FAMILIEN: Jules Schelvis (90) mistet familien sin under holocaust, men overlevde selv nazistenes utryddelsesleirer. Han er en av dem som brakte saken mot Demjanjuk inn for tysk rett, og sitter her i rettssalen i dag, med sin bok «Sobibor». Foto: TOBIAS HASE/EPA/SCANPIX
MISTET FAMILIEN: Jules Schelvis (90) mistet familien sin under holocaust, men overlevde selv nazistenes utryddelsesleirer. Han er en av dem som brakte saken mot Demjanjuk inn for tysk rett, og sitter her i rettssalen i dag, med sin bok «Sobibor». Foto: TOBIAS HASE/EPA/SCANPIX Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer