Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

JOHN ANDREW TOLLEFSEN

Dømt for milionbedrageri, har brukt fire identiteter: Slik er John Andrew Tollefsens nye barnehageplan

John Andrew Tollefsen (56) sto bak Norgeshistoriens største barnehagebedrageri. Nå har han forhørt seg om å rekruttere barnehagepersonell fra utlandet, og vil ha ut store penger etter at en sommerleir for barn gikk konkurs.

LEVDE FETT: John Andrew Tollefsen fotografert i døra i herskapshuset sitt - før han ble dømt i Norges største sak med barnehagebedragerier. Nå er Tollefsen involvert i nye prosjekter. Arkivfoto: Torbjørn Katborg Grønning / Dagbladet
LEVDE FETT: John Andrew Tollefsen fotografert i døra i herskapshuset sitt - før han ble dømt i Norges største sak med barnehagebedragerier. Nå er Tollefsen involvert i nye prosjekter. Arkivfoto: Torbjørn Katborg Grønning / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I fjor vinter gikk det ut en e-post til flere norske småkommuner, fra en mann som kalte seg John Wallentin Røssbakken.

- Ville denne kommunen ansatt personell med utdanning fra land i Europa -EU-EØS, hvis vedkommende hadde tilfredsstillende utdanning, og kunne grunnleggende norsk skriftlig og muntlig, spurte Røssbakken.

Han spurte også om kommunen ville ansatt personell som ville utdanne seg innenfor pedagogisk ledelse, og om kommunen ville inngått et samarbeid eller en intensjonsavtale om innleid personell som skulle få fast jobb på sikt.

Positive

John Wallentin Røssbakken kontaktet både kommunene Bjugn-, Kåfjord-, Hemne-, Inderøy- og Lier. Røssbakken oppga både en e-postadresse og et mobilnummer som kommunene kunne kontakte ham på, og framsto så seriøs i sin argumentasjon overfor kommunene at flere ga positive signaler tilbake.

I Kåfjord kommune opplyser pedagogisk konsulent Ellen Lindvall i en e-post til Dagbladet at kommunen svarte ja på alt Røssbakkens forhørte seg om.

- Et slikt samarbeid kunne vi vurdert, bekrefter Anita Lervoll, etatsleder for oppvekst i Kåfjord kommune, til Dagbladet.

- Hvorfor ble det ikke noe av samarbeidet?

- I hele Nord-Troms jobber vi med en felles rekrutteringsstrategi, da det er mangel på kvalifisert personell i utdanningssektoren. Derfor var dette interessant. Men strategien var ikke ferdig da dette kom, sier Lervoll.

Etter å ha blitt orientert om Røssbakkens bakgrunn, skriver Lervoll i en e-post at de så på henvendelsen som en spørreundersøkelse.

- Dagbladets historie om Røssbakken er noe vi ikke har kjent til før Dagbladet informerer, og dersom dette viser seg å stemme bekrefter dette viktigheten av at kommunen forholder seg til egne og kjente planer for rekruttering av arbeidskraft, skriver Lervoll.

Også i Hemne kommune svarte assisterende rådmann Svein Johnny Forren ja på Røssbakkens spørsmål om kommunen kunne ansatt barnehagepersonell fra EU/EØS.

- Vi var ikke klar over bakgrunnen hans. Det er uaktuelt å gå inn i noe samarbeid med ham. Vi ga ham en høflig tilbakemelding, og hørte aldri noe mer, sier Forren etter å ha lest om Røssbakkens fortid.

Holdt tilbake informasjon

Røssbakken skrev i e-postene til kommunene at (...) basert på fremtidig dokumentasjon og statistikk på behov av flere utdannede innenfor barnehage og skole, ser vi på alternative muligheter for å kunne rekruttere mer personell fra andre land enn Norge. Dette har også sammenheng med den relativt store arbeidsløsheten som er i Europa, og kunne ha muligheten til å gi de som ønsker det, en mulighet til egen fremtid. Jeg ser frem til å høre fra dere, og om dette er noe som kunne være aktuelt for dere.»

Han gjorde det også klart at alle kandidater måtte «tilfredsstille krav til utdanning, norsk skriftlig og muntlig, samt fremleggelse av gyldig vandelsattest».

Røssbakkens egen vandelsattest nevnte han ikke med et ord. For det var enkelte nøkkelopplysninger som John Wallentin Røssbakken utelot fra sine frierbrev til norske kommuner.

  • Han nevnte ikke at «John Wallentin Røssbakken» ikke var hans opprinnelige navn.

  • Han nevnte ikke at han hadde forbud mot å drive næringsvirksomhet - og at mobilnummeret og e-postadressen begge er registrert på datterens firma.

  • Han nevnte heller ikke at hans tidligere prosjekter med barn i sentrum endte med flere år i fengsel.

Sommerleirer for barn

Noen uker etter at John Wallentin Røssbakken loddet stemningen i Kommune-Norge om å rekruttere barnehagepersonell fra utlandet, dukket det opp et nytt selskap i Brønnøysundregistrene som også hadde en barnerelatert forretningsidé.

Selskapet het Oui AS, skulle arrangere sommerleiren «Oui Camp» i både Lillesand, Arendal, Kragerø og Sandspollen i Buskerud. Leirene skulle arrangeres hver uke, fra slutten av juni til midten av august, og ta imot 20-40 barn hver uke. På Oui Camp skulle barn i alderen 9-15 få sitt livs sommer - med vannsport, ridning, lek og friluftsliv.

Oui AS hadde en innbydende hjemmeside, lagde engasjerende Facebook-oppdateringer, fikk flott omtale i flere lokalaviser og kjøpte radioreklame for nesten 70 000,-. Likevel gikk selskapet konkurs i september i fjor.

Ifølge konkursberetningen trengte Oui AS minst 750 påmeldte barn for å ha råd til å utbetale lønn.

Totalt fikk de bare ti.

FRISTENDE: Oui Camp markedsførte seg i flere kanaler før de gikk konkurs. 
FRISTENDE: Oui Camp markedsførte seg i flere kanaler før de gikk konkurs.  Vis mer

«Betydelig lønnskrav»

I konkursberetningen dukker navnet «John Wallentin Røssbakken» opp igjen.

Bortsett fra en 2,5 ukers periode i juli i fjor har Oui AS vært uten registrerte ansatte. Likevel hevder Røssbakken, ifølge konkursberetningen, å ha vært salgs- og markedsansvarlig i selskapet. Han krever 600 000,- i lønn for de fem månedene selskapet var i drift. På nettsidene til Oui AS sto Røssbakken oppført som «koordinator». Han har også registrert et nettsted til sommerleiren. Da Oui AS gikk konkurs, ville Røssbakken ha pengene utbetalt gjennom lønnsgarantiordningen til NAV.

Bostyrer, advokat Stephan Didrich Eid, omtaler i konkursberetningen Røssbakkens krav som «betydelig», og slår fast:

- Bostyret kan ikke se underlaget for John Røssbakkens antagelse om at det ville være grunnlag for å avtale en årslønn for ham på kr. 600 000,- i oppstartsåret.

Eid ønsker ikke å kommentere konkursen ytterligere.

Barnehagebedrageri

John Wallentin Røssbakken er ikke 56-åringens døpenavn.

Tidligere het han John Andrew Tollefsen - et navn han nå igjen har registrert i Folkeregisteret. De siste årene har han også operert med navnene «John Andrew McCracken» og «John Andrew Røssbakken».

Han ble sammen med kona i 2012 dømt til henholdsvis tre og 2,5 års fengsel for bedrageri, i en omfattende og mye omtalt bedragerisak:

Tollefsen hadde i flere år mottatt titalls millioner i kommunal støtte til driften av flere barnehager i Oslo. Barnehagene hadde gått konkurs i tur og orden - etter at Tollefsen hadde tappet selskapene for penger. Mens barnehagene gikk konkurs, med de konsekvenser dette fikk for barn og foreldre, brukte Tollefsen-paret millioner på en hel liten hær av luksusbiler og -båter, luksushytte og flere herskapshus og smykker og klokker verdt opptil 300 000 kroner stykket.

Dagbladet får opplyst at det var ekteparet Tollefsen som kom opp med ideen til sommerleirene. Men våren 2016, da selskapet Oui AS ble registrert i Brønnøysundsregistrene, hadde begge to fortsatt forbud mot å drive næringsvirksomhet. Det var datteren som sto oppført som største eier og styremedlem i Oui AS.

Overrasket styreleder

I tillegg til å sitte i styret i Oui AS, har datteren også drevet et eget selskap.

Gjennom dette selskapet fakturerte hun ifølge konkursberetningen Oui AS totalt 60 000,- for en måneds arbeid som faren skulle ha utført. I konkursberetningen står dette arbeidet beskrevet som «mail, budsjettering og annet arbeid».

Bruktbilselgeren Per Egil Mathiesen (41), som var styreleder i Oui AS, ønsker ikke å kommentere konkursen - utover å si at alle som var påmeldt fikk pengene sine tilbake.

- Etter at de hadde fått pengene sine slo jeg selskapet konkurs. Vi kom for sent i gang til at dette kunne bli noe, sier Mathiesen til Dagbladet.

Han sier han blir overrasket når Dagbladet spør ham om Tollefsens lønnskrav. Mathiesen sier han ikke kjenner til noe slikt krav - og at han heller ønsker ikke å kommentere saken ytterligere.

Kontant avvisning

Da Dagbladet oppnådde kontakt med Tollefsen på telefon, var hans korte kommentar:

- Deg har jeg ikke lyst til å snakke med.

Så la han på. Han har ikke besvart ytterligere henvendelser om denne saken, eller svart på spørsmål sendt på e-post og sms. Tollefsens advokat, Birger Hauge Vandvik, opplyser til Dagbladet at verken han eller hans klient ønsker å kommentere saken.

Dagbladet har også vært i kontakt med Tollefsens datter på telefon. Hun ønsket ikke å kommentere saken, og sa:

- Hva ønsker du å oppnå med dette? Er du virkelig en sånn taper?

MARKISER: Slik ble Tollefsen framstilt på markisefirmaets nettsider. Nå er han ikke lenger engasjert av firmaet - og profilen hans er fjernet fra nettsidene. 
MARKISER: Slik ble Tollefsen framstilt på markisefirmaets nettsider. Nå er han ikke lenger engasjert av firmaet - og profilen hans er fjernet fra nettsidene.  Vis mer

Fra barn til markiser

John Andrew Tollefsen har det siste året også befattet seg med salg av markiser. Samtidig som Oui AS gikk konkurs, kom «John Wallentin Røssbakken» i kontakt med et markisefirma på Østlandet. På selskapets nettsider ble han presentert slik:

- John startet med salg av solskjermingsprodukter allerede i 1991, og har meget bred erfaring innen markedsføring og salgsledelse. I tillegg til lederansvar for våre solskjermingskonsulenter har John ansvaret for oppfølging av enkelte næringskunder.

Nå er Tollefsen/Røssbakkens navn fjernet fra nettsidene til markisefirmaet. Daglig leder i firmaet ønsker ikke å kommentere saken, men Dagbladet får opplyst at Røssbakken ble hyret som konsulent via et rekrutteringsfirma, og at han ikke opplyste om fortiden sin da han fikk jobb. Han fikk sparken da arbeidsgiveren ble klar over hvem han var.