Dømt for mishandling av Abu Ghraib-fanger

Jeremy Sivits (24) tok bildene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Svitis tok flere av bildene fra mishandlingen av de irakiske fangene i Abu Ghraib-fengselet. I dag måtte han møte i krigsrettsaken som startet i okkupasjonsstyrkenes hovedkvarter i Bagdad, og han erklærte seg som ventet skyldig i å ha planlagt og gjennomført mishandling i november i fjor.

Sivits har inngått en avtale med aktoratet, og domstolen har allerede akseptert erklæringen .

Han riskerer nå opp til ett års fengsel.

Sivits skal ikke ha vært blant de mest sentrale aktørene i mishandlingssaken, men det er knyttet stor spenning til hva 24-åringen har å si.

Mottok den tidligere bilmekanikeren ordre fra høyere hold? Det er ventet at Sivits vil vitne om at fangevokterne selv kom opp med ideen til mishandlingen.

Ber om tid

Han stod tiltalt for sammensvergelse, for ikke å forsvare fangene mot mishandling og for og for selv å ha mishandlet fanger.

Seks andre soldater og fangevoktere er også tiltalt. Alle sammen, blant dem Lynndie England, har hyrt stjerneadvoktater.

I saken til tre av dem - Charles Graner, Ivan 'Chip' Frederick og Javal Davis - fikk forsvarerne medhold i sitt ønske om mer tid for å avhøre to vitner som skal være innsatte i det beryktede fengslet. Neste forhandling blir derfor først 21. juni.

Nektes adgang

Saken til Sivits er den første i rekken av vitnemål som kan bidra til ytterligere kritikk av George W. Bushs administrasjon.

Demokratene og flere republikanere krever at forsvarsminister Donald Rumsfeld og general Richard Myers må trekke seg.

Rettsaken skal være åpen for utvalgte arabiske medier, men ingen TV-selskaper får overføre bilder fra rettssalen. Flere menneskerettsorganisasjoner har dessuten klaget over at de ikke får tilgang til krigsretten.

- Det sender dårlige signaler til irakere og andre som er bekymret over hva som foregikk i Abu Grahib, sier Sarah Leah Whitson, sjef for Human Rights Watch i Midtøsten, til AP.

Røde Kors fortsatt bekymret

Røde Kors mener forholdene i Abu Ghrabi-fengslet fortsatt trenger forbedringer før den er i en tilstand som møter kravene i Genèvekonvensjonene. I et intervju med BBC1s Panorama, forteller ICRCs operative sjef Pierre Kraehenbuehl at det fremdeles er kritikkverdige forhold i fengslet som ikke er rettet opp siden Røde Kors lagde sin rapport i februar.

Røde Kors bekymrer seg også over behandlingen av de rundt 600 fangene som befinner seg i leiren i Guantanamo Bay, samt et ukjent antall innsatte som befinner seg på basen i Bagram, nær Kabul.

SADISME: Dette bildet, av Lynndie England og irakiske fanger, skal Sivits innrømmet å ha tatt.
ERKJENNER MISHANDLING: Jeremy Sivits (24) sa seg i dag skyldig i tre tilfeller av mishandling av fanger i Abu Ghraib-fengselet.
SYNDEBUKK?: Flere kommentatorer spekulerer i om Jeremy Sivits nå tar hele støyten ved å erklære seg skyldig, i et forsøk på å dempe kritikken som har kommet mot Bush-administrasjonen.
SIKRER OMRÅDET: Sikkerhetstiltakene er store innenfor "den grønne sonen" der rettsakene foregår. Tidligere i dag gikk en bombe av i sentrum av Bagdad.
MILITÆRPOLITI: Familiefoto av 24-åringen, som er først ute av til sammen syv tiltalte i saken.