Dømt for mishandling

- Hadde jeg visst at det var mulig å få behandling for aggressiviteten min, ville jeg bedt om hjelp for lenge siden. Nå håper jeg andre menn leser dette og søker kontakt før det går galt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mannen som sier dette er snart tretti og har en ledende stilling i næringslivet. Tilsynelatende uten besvær snakker han åpent om følelsene sine. Han virker balansert.

- Jeg har tatt et oppgjør med meg selv. Da kjæresten min havnet på sykehus fordi jeg hadde slått henne, forsto jeg hvor store problemer mine var. Jeg oppsøkte Alternativ til vold (ATV). Terapien har gjort meg tryggere. Nå er jeg i stand til å takle vanskeligheter på en helt annen måte, forteller Svein.

Homofobi

I byretten ble han dømt for mishandlingen av samboeren. Han erkjente alt.

- Ja, jeg tar fullstendig ansvar for det som skjedde. Jeg vet også at det aldri vil skje igjen.

- Hvordan kan du være sikker på det?

- Fordi jeg ikke lenger stenger følelsene mine inne. Tidligere hadde jeg fordommer mot alt. Jeg hadde homofobi. Snakket dritt om innvandrere. Nå som jeg ikke lenger frykter meg sjøl, fordømmer jeg heller ikke andre.

Vanlige menn

Svein mener at folks oppfatning av kvinnemishandlere er preget av stereotype holdninger.

- Ingen av dem jeg har møtt i gruppeterapien i ATV er undertrykkende kjønnsfascister. Det er vanlige menn som ikke har taklet frustrasjonene sine.

Hadde jeg visst om at det fantes hjelp å få, hadde jeg sannsynligvis ikke skadet kjæresten min, sier salgssjefen.

Streng straff

Han reagerer sterkt på innholdet i regjeringens handlingsplan mot kvinnevold.

- Mer politi og strengere straffer hjelper ikke. Kanskje som et signal om at samfunnet tar vold mot kvinner alvorlig. Men ikke avskrekkende for ham som er tilbøyelig til å slå.

- Da jeg var på mitt mest agressive, var det helt uten betydning om jeg ville blitt dømt til ti eller hundre års fengsel. Når du er følelsesmessig presset, glemmer du alt.

Sats mer!

Svein savner satsing på rehabilitering av mishandlerne.

- Det virker som om de som har laget planen ikke tror vi kan endre oss. At en mishandler aldri kan slutte å slå. ATVs resultater viser at terapien virker. Hadde jeg ikke fått behandling, hadde det ganske sikkert skjedd i neste forhold også. Derfor må samfunnet bruke mer ressurser på terapi. Og ikke minst: Gjør mer for at tilbudene skal bli kjent for menn som trenger det! oppfordrer Svein.