Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

USA

Dømt for oppfordring til selvmord - kaller det ytringsfrihet

Michelle Carter (22) ble dømt til fengsel etter å ha oppfordret kjæresten til å begå selvmord. Advokatene mener ytringsfriheten beskytter henne fra kriminelt ansvar.

ANKER: Michelle Carter (22) i retten. Bildet er fra februar i år. Foto: Mark Stockwell / AP / NTB Scanpix
ANKER: Michelle Carter (22) i retten. Bildet er fra februar i år. Foto: Mark Stockwell / AP / NTB Scanpix Vis mer

I 2017 ble Michelle Carter (22) funnet skyldig i uaktsomt drap i Massachusetts, USA. Dette etter at hun gjennom svært mange meldinger oppfordret kjæresten til å ta livet sitt i 2014.

Carter var 17 år på tidspunktet, mens kjæresten, Conrad Roy III, var 18 år.

I starten av februar i år ble Carter dømt til 15 måneder i fengsel i høyesterett, og noen dager seinere begynte hun soningen.

Mandag anket 22-åringens advokater høyesterettens avgjørelse. De ber om at dommen om uaktsomt drap skal legges til side. De kaller dommen «enestående», og viser til tilsvarende selvmordssaker i andre delstater som har ugyldiggjort funn av skyld i assistert selvmord.

- Massachusetts er den eneste delstaten som har dømt en som har oppmuntret til selvmord med ord alene, og som var fysisk fraværende, står det i begjæringen.

IS: En 36 år gammel mann har publisert en video av seg selv på Facebook, og er nå sikta. Video: Ørjan Ryland / Dagbladet Vis mer

- Beskyttet av grunnloven

Advokatene hevder at Carters ytringsfrihet er beskyttet av den amerikanske grunnloven, og at hun derfor ikke kan pålegges kriminelt ansvar fordi hennes involvering i saken bare var med ord.

Eugene Volokh, juss professor ved UCLA (Universitetet i California), tviler på at dommerne vil ta saken.

- Dommerne pleier å se etter saker hvor det har vært uenighet mellom lavere domstoler, eller saker med stor nasjonal betydning, sier han til Washington Post.

- Spørsmålet som stilles i denne saken, kommer heldigvis opp svært sjelden. Derfor har det ikke vært mulig med stor uenighet, fortsetter han.

Døde av forgiftning

De to tenåringene møttes i 2012. Ifølge Washington Post, traff de hverandre få ganger ansikt til ansikt, og mesteparten av forholdet deres utviklet seg over nettet.

I 2014 ble Roy funnet i bilen sin på en parkeringsplass. Han døde av karbonmonoksidforgiftning.

- Jeg trodde du ville gjøre dette. Tida er inne, og du er klar, du trenger bare å gjøre det, skrev Carter i en av meldingene dagen han døde.

En av de viktigste bevisene for at Carter ble dømt, var én konkret meldingsutveksling som fant sted like før Conrad Roys død.

Der skrev han:

«Jeg går ut av bilen».

«Kom deg tilbake inn i bilen», skrev hun.

Like etterpå døde han av karbonmonoksidforgifting, og retten mener Carters siste melding var en medvirkende årsak til at Roy døde, skrev Dagbladet i februar.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling