Dømt for organisert teoriprøve-juks

Ved hjelp av ørepropper, skjulte kameraer og mobiltelefoner hjalp mannen 19 personer å jukse på teoriprøven før de skulle kjøre opp, ifølge dommen.

JUKS: Mannen er dømt for å hjelpe jukserne med skjorte uten knapp, en mobiltelefon med knapp, en strikk til å feste mobilen til brystet og en trådløs øreplugg. Foto: Politiet
JUKS: Mannen er dømt for å hjelpe jukserne med skjorte uten knapp, en mobiltelefon med knapp, en strikk til å feste mobilen til brystet og en trådløs øreplugg. Foto: Politiet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

En 59 år gammel mann er dømt til 10 måneders fengsel for å ha hjulpet 19 personer å jukse på teoriprøven som må avlegges før man får kjøre opp.

Dommen fra Haugaland tingrett slår fast at mannen har hjulpet personer med å jukse på teoriprøven på trafikkstasjoner i hele landet.

Mannen har hele tiden nektet straffskyld.

Skjorter, knapper og telefoner

- Ser du kameraet?, spør politiet i Agder i et innlegg på Facebook.

GJEMT: Det er et kamera i midten av denne knappen. Foto: Politiet
GJEMT: Det er et kamera i midten av denne knappen. Foto: Politiet Vis mer

Jukset skal ha foregått ved hjelp av spesialsydde skjorter som hadde hull i en av knappene, og en mobiltelefon på innsida. Mannen skal så ha fulgt med på video.

Ved hjelp av en skjulte ørepropper skal han så ha gitt svarene på spørsmålene til de som tok prøvene.

Mannen ble avslørt på trafikkstasjonen på Stord, da en av personene som var utstyrt med kamera oppførte seg mistenkelig, skriver politiets nettpatrulje i Agder på Facebook.

Inndratt 104 500 kroner

SNAKKET: Mannen skal ha holdt kontakten med de som avla prøven ved hjelp av disse øreproppene. Foto: Politiet
SNAKKET: Mannen skal ha holdt kontakten med de som avla prøven ved hjelp av disse øreproppene. Foto: Politiet Vis mer

Politiet har beslaglagt flere telefoner, hvorav noen hadde påmonterte knapper. I tillegg ble det funnet flere ørepropper, minnekort, ledninger, skjorter med manglende knapper og strikk-bånd med mobiltelefonfester, heter det i dommen.

59-åringen har også fått inndratt 104 500 kroner, som tingretten mener at han har tjent på juksingen.

De 19 personene som han er dømt for å ha hjulpet, har fått bøter på 8500 kroner hver.

- Trafikksikkerhet forutsetter kvalifiserte sjåfører. Det lønner seg ikke å jukse seg til førerkortet, skriver politiet på Twitter.

Misfornøyd

Mannens forsvarer Linda Ellefsen Eide skriver i en SMS til Dagbladet at de vurderer å anke dommen.

- Vi sitter i disse dager og vurderer en anke i den saken. Dette da det er uenighet rundt den bevismessige dekning for om 1: kandidatene har fusket, og 2: tiltalte har vært hjelper. Videre er det spørsmål om den utmålte straffen er nyansert nok opp mot bestemmelsens strafferamme, skriver Eide.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer