Dømt for overlagt drap

Retten mener Trond Ramsland skjøt og drepte ekskona Ingse Rønnestad.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Klokka 15 i ettermiddag trakk juryen seg tilbake i Gulating lagmannsrett i Bergen for å avgjøre om Ramsland skulle kjennes skyldig i tiltalen. De brukte bare en drøy time og et kvarter på å bli enige om en konklusjon:

Den tidligere marineoffisiseren Trond Ramsland skjøt og drepte ekskona Ingse Rønnestad i parkeringshuset i Bergen.

Ble henrettet

Rønnestad skulle møte eksmannen i retten da hun ble skutt i et parkeringshus i Bergen 4. mars i fjor. Trond Ramsland ble senere pågrepet i bilen sin i Sogn og Fjordane i det politiet oppfattet som flukt.

I forrige rettsrunde ble Ramsland dømt til 21 års fengsel, og i dommen ble drapet beskrevet som «en ren henrettelse».

Ramsland har hele tiden avvist at han har begått drapet. I retten har det blitt tegnet et bilde av en mann med en spesiell personlighet.

Ramsland har blant annet gått til sak mot ekskona gang på gang. Han har ikke inngått forlik, men anket til videre instanser. Til en kollega har han sagt at han ville brenne ned huset hvis ekskona fikk det, og et vitne fortalte at Ramsland hadde snakket om å hyre en leiemorder for å drepe henne.

Fant blod på bilen

Ramsland og Rønnestad hadde to barn sammen. Også barna ble brukt av Ramsland i striden mot ekskona: Han pusset våpen foran dem og sørget for at de fortalte om det til moren.

I retten vitnet Rønnestads advokat om at Rønnestad oppfattet det som en beskjed fra eksmannen da barna fortalte om våpenet.

Etter drapet fant politiet blod fra den avdøde på Ramslands bil, til tross for at den nylig var vasket.

Det ble også funnet en parkeringsbillett fra parkeringshuset der Ingse Rønnestad ble drept. Ramsland møtte heller ikke opp i retten i saken som samme morgen skulle begynne mellom ham og kona, og advokatene ble derfor stående alene.

Har prosedert selv

Under rettssakene har Ramsland gang på gang opptrådt uvanlig. Han har gitt to forsvarere sparken, han har irettesatt politietterforskere innen deres egne fagfelt og avbrutt dommeren i retten. Ramsland har ønsket å forsvare seg selv, men fikk ikke lov. Likevel har han til dels prøvd å spørre ut vitner og kommentere utsagn, til tross for at dommeren gang på gang har irettesatt ham.

Ramslands opptreden fikk på et tidspunkt en psykolog til å spørre den tiltalte om han egentlig forsto hva dommeren sa.

I retten i dag sa psykiater Jon Geir Høyersten at Ramsland har det han kaller paranoid personlighetsforstyrrelse, ifølge NTB. Tidligere ble personlighetsforstyrrelsen kalt psykopati.

Ifølge Bergensavisen kommenterte Ramsland dommen med at bevisene er plantet og at han har hatt en forsvarer han ikke ønsket.

Saken fortsetter i morgen med vitneførsel i forbindelse med erstatningsutmåling. Straffeutmålingen er ventet på mandag.

DØMT: Trond Ramsland tok livet at ekskona Ingse Rønnestad ved å skyte henne.
BEFARING:</B> Ramsland deltok på befaring på åstedet der ekskona døde. I retten omtalte han henne konsekvent som "Ingse Rønnestad", aldri bare ved fornavn.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer