Dømt for pilotfyll på Gardermoen

Og politiet fant ut når BA-piloten hadde låst seg inn på hotellet i Oslo.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no):  British Airways-piloten som skulle ta av fra Gardermoen til London klokka 07.45 om morgenen, hadde ikke lagt seg klokka 22.30 kvelden.

Forklaringen til arbeidsgiver og til politiet stemte ikke overens med data som etterforskerne hadde fått tilgang til på Oslo-hotellet der den irske promillepiloten og resten av flymannskapet bodde.

For promillen var det ingen tvil om. En blodprøve like før flyet skulle ha tatt av, viste nær 1,5. Og hotellets data viste at piloten ikke hadde låst seg inn på rommet før klokka 03 - mindre enn fem timer før han skulle være i lufta.

Nå har Øvre Romerike tingrett dømt den 28 år gamle piloten til fengsel i seks måneder. Den alvorlige episoden skjedde så langt tilbake som 11. november 2003, men retten har ikke lykkes å innkalle piloten på lovlig vis før nå. Han møtte ikke selv i retten, melder Romerikes Blad.

Var edru - ble dømt

Tidligere er flykapteinen dømt til fire måneders ubetinget fengsel selv om han var edru.  Han var sjef ombord, og foretok seg ikke noe til tross for at han visste at noen av besetningsmedlemmene var beruset.

Først varslet hotellbetjeningen kapteinen om at mannskapet hans ikke var edru. På gardermoen var det bakkekontrollen som slo alarm. Da politiet kom bord for å hente piloten til promillekontroll, var han i ferd med å programmere flyets datamaskin før avgang.

Tidligere er den kvinnelige purseren ombord dømt for å møte opp på jobb med 1,8 i promille. 

Både piloten og kapteinen sa opp sine jobber i British Airways etter fyllesaken.