Dømt før rettsmøtet

Lagdommer Åse Berg i Kristiansand tar ikke selvkritikk etter å ha skrevet dommen på forhånd da en 39 år gammel voldsdømt mann fikk saken opp til fornyet behandling i Agder lagmannsrett.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

«Jeg kan ikke se noen betenkeligheter ved dette.», sier dommeren til Dagbladet.

Forhåndsskrivingen ble avslørt fordi lagdommeren feilaktig skrev i rettsboka at den fornærmede hadde møtt i retten og gitt forklaring.

Problemet for lagdommer Berg og hennes to fagdommere var at det kvinnelige vitnet

ikke møtte da saken var oppe i Skien Tinghus 11. januar.

Glemte å rette


Lagdommer Berg avslørte seg også da hun tok utgangspunkt i at 39-åringen bare skulle ha 27 dagers fradrag, slik det sto i byrettsdommen som hun leste før hovedforhandlingen. Sannheten var at mannen ble sittende i ytterligere varetekt og skulle hatt 47 dagers fradrag.

Dommerne glemte å rette den ferdigskrevne dommen også på dette punktet.

Både forsvareren og aktor gjorde anskrik under hovedforhandlingen om at antall fradragsdøgn måtte korrigeres.

Kjapt rettsmøte


39-åringens forsvarer, Helge Sørhaug, forteller at han tidlig fikk en følelse av at saken var avgjort på forhånd. Hele dagen var avsatt. Likevel ble rettsmøtet raskt unnagjort - på en time og tjue minutter - i god tid til lunsj.

- Jeg følte en overbærenhet fra rettens side. Man ønsket å få det presentert så kort som overhodet mulig, sier Sørhaug, som mener saken må være pinlig for lagmannsretten. Advokaten vil gjøre et nytt forsøk på å få saken gjenopptatt.

eivind.pedersen@dagbladet.no

ÅSE BERG

lagdommer