Dømt for seksuelt misbruk av barnebrud

Sektmedlem Raymond Jessop (38) tok over sin brors kone (15).

HADDE NI KONER: Raymond Jessop (38) tilhører en lukket sekt som praktiserer blant annet bigami og åndelige ekteskap mellom eldre sektmedlemmer og jenter ned i 12-13-års alderen. Foto: AP PHOTO/SCANPIX
HADDE NI KONER: Raymond Jessop (38) tilhører en lukket sekt som praktiserer blant annet bigami og åndelige ekteskap mellom eldre sektmedlemmer og jenter ned i 12-13-års alderen. Foto: AP PHOTO/SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| (Dagbladet.no): I dag falt den første dommen i saken mot de tolv mannlige medlemmene i sekten «Den fundamentale Jesu Kristi Kirke av Siste Dagers Hellige».

Mennene er siktet for seksuelt misbruk av mindreårige kvinner og for flerkoneri.

Giftet bort for andre gang
Raymond Jessop (38) er dømt for seksuelle overgrep mot en 15 år gamle jente, melder AP.

Jenta som i dag er 21 år gammel, var tidligere gift med Jessops bror.

Da hun fylte 15, ble hun tvunget til å inngå nok et «åndelig ekteskap» med 38-åringen, viser papirene som ble beslaglagt på sektens enorme eiendom i Eldorado, Texas under en politiaksjon i fjor.

Jenta ble gravid ett år senere.

Gravide tenåringer
Sekten fikk hele verdens oppmerksomhet i april 2008 da politiet gikk inn og hentet flere enn 460 barn i den største barnevernsaksjonen i USAs historie.

Myndighetene mente at barna har vært utsatt for mishandling, eller sto i fare for å bli mishandlet.

Aksjonen ble angivelig utløst av en 16 år gammel jente som ringte politiet og fortalte at hun ble tvunget til å gifte seg med en eldre mann.

I den påfølgende rettsstriden om omsorgen for sektbarna, la barnevernet fram dokumenter som viste at ti jenter enten ble giftet bort eller ble gravide som mindreårige.

Disse dokumentene ble funnet i en safe da politiet tok seg inn på sektens område.

Ville ikke vitne
Straffeutmålingen i Jessops sak vil finnes sted på mandag.

Den seksuelle lavalderen i Texas er 17 år.

38-åringen risikerer 20 års fengselsstraff for forholdene han er dømt for.

BENEKTER AT DETTE ER BRUDESENGEN: Avhoppere fra sekten har fortalt at barne- og tenåringsbrudene ble tatt med til sengen i selve templet for å fullbyrde ekteskapet etter at bryllupsseremonien var over. Etterforskerne fant en seng inne i templet. Sekten avviser disse påstandene og hevder at sengen er der for alle som trenger å hvile under gudstjenestene som kan vare to-tre timer. Foto: AP PHOTO/SCANPIX
BENEKTER AT DETTE ER BRUDESENGEN: Avhoppere fra sekten har fortalt at barne- og tenåringsbrudene ble tatt med til sengen i selve templet for å fullbyrde ekteskapet etter at bryllupsseremonien var over. Etterforskerne fant en seng inne i templet. Sekten avviser disse påstandene og hevder at sengen er der for alle som trenger å hvile under gudstjenestene som kan vare to-tre timer. Foto: AP PHOTO/SCANPIX Vis mer

59 personer sto på vitnelisten, blant disse flere sektmedlemmer og to av Jessops ni koner, men flere vegret seg for å vitne.

Jessops forsvarere argumenterte nettopp med at det ikke finnes vitneobservasjoner som kan plassere 38-åringen på sektens området i november 2004, tidspunktet da de første overgrepene skjedde.

- Det er farlig at vi nå begynner å dømme mennesker basert på dokumenter, som vi heller ikke er sikre på hvor kommer fra, sier 38-åringens advokat, Mark Stevens, i en kommentar til den frammøte pressen utenfor rettssalen.

Bekreftet farskapet
Stevens sikter til bevismaterialet som består av dag- og notatbøker, fotoalbum og ledernes egne nedtegninger av familieforhold i sekten, som ble innhentet under politiaksjonen.

I tillegg har en DNA-test bekreftet at Jessop er faren til jentas nå fire år gamle datter.

- Vi har et solid grunnlag, der DNA-bevisene styrker påstandene i dokumentene om at Raymond Jessop bak disse lukkede dørene, i det bevoktede huset, bak disse veggene forgrep seg seksuelt på tenåringsjenta, sa aktor Eric Nichols i sin avslutningsprosedyre og utdyper:

- Alle seksuelle overgrep er fryktelige forbrytelser, men seksuelle overgrep mot et barn er så ekstremt at vi ikke en gang ønsker å vurdere om offeret kunne eller hadde samtykket.

Ville ikke oppsøke hjelp
Et av de sterkeste bevisene i retten var sektlederen Warren Jeffs notater om svangerskapet til jenta som ble giftet bort til Jessop.

16-åringen hadde en lang og dramatisk fødsel i august 2005.

Jessop og sektens ledere bestemte seg for ikke å oppsøke legehjelp, i frykt for at 38-åringen skulle havne i trøbbel hos politiet på grunn av konas lave alder.

Jeffs, som selv sitter fengslet, skrev følgende om hendelsen i sine private notater:

- Jeg visste at hvis den 16 år gamle jenta dro på sykehuset, kunne det føre til at Raymond Jessop ble straffeforfulgt av myndighetene, som ser etter alle mulige grunner for å ta oss. 

Flere rettssaker
Jessop står overfor nok en rettssak da denne er over.

Han er også tiltalt for bigami, etter å ha giftet seg med én av Warren Jeffs' døtre, dagen etter at hun fylte 15 år.

Utfallet kan bli toneangivende for de elleve andre rettssakene som etter planen skal starte i begynnelsen av neste år.

Sektmedlemmene er siktet for flere ulike forhold - fra å la være å rapportere om overgrep mot barn til seksuelle overgrep.

DØMT FOR MEDVIRKNING TIL VOLDTEKT: Sektlederen Warren Jeffs ble i september 2007 dømt for medvirkning til voldtekt etter å ha viet  Elissa Walls (14) til hennes 19 år gamle fetter i 2001. Her er Elissa avbildet kvelden før bryllupet, mens hun får hjelp av moren til å prøve brudekjolen. Foto: REUTERS/SCANPIX
DØMT FOR MEDVIRKNING TIL VOLDTEKT: Sektlederen Warren Jeffs ble i september 2007 dømt for medvirkning til voldtekt etter å ha viet Elissa Walls (14) til hennes 19 år gamle fetter i 2001. Her er Elissa avbildet kvelden før bryllupet, mens hun får hjelp av moren til å prøve brudekjolen. Foto: REUTERS/SCANPIX Vis mer

«Åndelige» ekteskap
Det verserer utallige mer eller mindre bekreftede skrekkhistorier om sektens livsførsel og filosofi.

En utbryter fra sekten har blant annet fortalt om de seksuelle ritualene som foregikk på den gigantiske eiendommen i El Dorado.

Det skal ha stått en seng inne i tempelet der voksne menn hadde sex med mindreårige jenter rett etter at bryllupsseremoniene ble gjennomført.

Under raidet mot farmen, oppdaget politiet en seng inne i tempelet, med «rotete laken og et hårstrå som ser ut til å stamme fra en kvinne».

Barnevernets samtaler med barna avdekket at jentene ble oppdratt til å vente på og akseptere «åndelige» ekteskap med eldre mannlige sektmedlemmer da de nådde puberteten.

Ble slått og låst inne
Det ble forventet at jentene hadde sex med sine ektemenn og fikk barn.

Noen av jentene kan ha vært så unge som 13 år da de fikk barn.

Intervjurundene avslørte også at sektens barneoppdragelse er underlagt en streng, sentral disiplin.

Som avstraffelse måtte barna gå uten mat eller bli låst inn i trange skap og kott. Fysisk straff skal heller ikke ha vært uvanlig.

Spesielt de kvinnelige sektmedlemmene levde uten kontakt med omverden.

De eneste gangene de fikk lov til å forlate eiendommen, var for å oppsøke legehjelp.

Alle barna som ble hentet ut fra sekten i fjor, har nå fått lov til å returnere til sine familier og har fortsatt den isolerte livsstilen.

Fundamentale Jesu Kristi Kirke av Siste Dagers Hellige:

Sekten er utbrytere fra mormonerkirken, og praktiserer polygami fordi de mener det er den rette lære.

De oppfordrer medlemmene til å utdanne barna hjemme.

Avhoppere fra sekten har beskrevet et samfunn der barna oppdras i isolasjon, og at de læres opp til å ikke ha tillit til folk utenfra og til å alltid adlyde ordre fra gruppas ledere.

Sekten ble tidligere ledet av Warren Jeffs. I september 2007 ble han dømt for voldtekt og for å ha viet en 19-årig mann med en 14 år gammel jente.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer