Dømt for sex-overgrep mot unggutter

I dag er bosnieren (40) siktet for krigsforbrytelser.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Klokka 13.00 i dag ble en 40 år gammel bosnier framstilt for varetektsfengsling i Oslo tingrett, mistenkt for krigsforbrytelser i hjemlandet Bosnia.

I ettermiddag ble han varetektsfengslet i fire uker av Oslo tingrett. Den siktede tok betenkningstid. 

Begjæringen om varetekt er begrunnet med unndragelsesfare og bevisforspillelsesfare, i påvente av en varslet utleveringsbegjæring med bakgrunn i mistanke om krigsforbrytelser under krigen på Balkan i 1994.

Dette ble i retten avvist av mannens forsvarer, som mener at det verken finnes fare for påvirkning av vitner eller bevisforstillese da saken er tolv år gammel.

Tidligere dømt
VG
skriver i dag at mannen tidligere er dømt i Søre Sunnmøre tingrett for gjentatte overgrep mot to norske unggutter fra 2000 til 2000. Han er også dømt i tingretten, men frifunnet i lagmannsretten, for å ha voldtatt sin daværende kone. Han måtte likevel betale erstatning til kona.

Pågrepet hos lensmannen

Onsdag denne uka ble mannen pågrepet i Ørsta i Møre og Romsdal klokka tolv på onsdag, etter lengre tids etterforskning. Han ble pågrepet på lensmannskontoret av to politimenn fra Kripos og en lokal politibetjent. Mannen skal ha bodd i Ørsta de siste årene.

- Han ble innkalt til lensmannskontoret, og deretter forelagt siktelsen og pågrepet. Like etter ble han ført til Ålesund Lufthavn og deretter til Oslo. Det hele skjedde uten dramatikk, sier lensmann i Ørsta, Guttorm Hagen til VG.

Mannen, som kom til Norge som flyktning i 1997, er etterforsket for krigsforbrytelser mot sivile i Bihac-regionen i vest-Bosnia.

Skal ha mishandlet fanger

I hjemlandet skal mannen ha vært politimann, og kjempet sammen med en gruppe for et fritt vest-Bosnia.

Etter det Dagbladet.no kjenner til, skal han ha vært med på å mishandle fanger under en fange-transport. Han skal også være siktet for frihetsberøvelse.

Fangene skal ha blitt sperret inne flere dager i et lite rom i et gammelt likhus, der de ble slått og sparket. 40-åringen innrømmer å ha slått fangene, men sier det var i selvforsvar. Han nekter å være skyldig i krigsforbrytelser.

Han har lenge vært ettersøkt i hjemlandet, som har begjært mannen utlevert og stilt for den spesielle domstolen for krigsforbrytelser i Sarajevo.

Mannen er ennå ikke formelt begjært utlevert fra bosniske myndigheter. Dette må de nå gjøre innen fire uker.

Nekter for krigsforbrytelser

Mannen nekter straffskyld for krigsforbrytelser, og har varslet at han vil motsi seg å bli sendt til Bosnia.

Den bosniske 40-åringen satt i avhør i Oslo torsdag kveld.

Han har forklart seg nøye for Kripos, og har sagt han vil bistå  med flere avhør om mulig.


Flere krigsforbrytere i Norge

6. oktober ble den tidligere paramilitære serbiske kroaten Damir Sireta arrestert i Norge. Han var etterlyst for drapet på 200 kroatiske krigsfanger.

Pågripelsesbegjæringen kom på grunnlag av at mannen var domfelt for drapene i Vukovar.

Norsk politi sitter på en liste over eks-jugoslaver mistenkt for krigsforbrytelser som i dag oppholder seg i Norge.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer