Ambulansekapringen

Dømt for sju drapsforsøk

Ambulansekapreren (33) er dømt til tolv års forvaring. Han anket dommen på stedet.

Politiet deler video av mannen som truet ambulansepersonell og kapret en ambulanse i Oslo 22. oktober 2019. Video: Politiet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det var 22. oktober 2019 at en mann (33) kapret en ambulanse i Oslo, og satte i gang det politiet omtalte som en «gal manns ferd» gjennom Torshov.

Overvåkingsbilder viser hvordan mannen truet til seg ambulansen med ei avsagd hagle. Han var tiltalt for sju drapsforsøk.

Rettssaken mot ham pågikk fra 12. april til 29. april. Torsdag falt dommen i Oslo tingrett.

Her ble han dømt etter tiltalen, for sju drapsforsøk og en rekke andre forhold. Dommen er på tolv års forvaring, med en minstetid på åtte år - i tråd med påtalemyndighetens påstand.

33-åringen anket dommen på stedet etter at den var lest opp for ham i Oslo tingrett. Påtalemyndigheten tok betenkningstid.

- Bremset ikke

Ambulansekapreren har nektet straffskyld for drapsforsøk og trusler mot politiet, men erkjente straffskyld for oppbevaring av narkotika, trusler med skytevåpen og besittelse av våpen på offentlig sted.

- Det er ingen uenighet i at han førte ambulansen på Torshov. Det springende punktet er om han utførte en handling som kvalifiserer til forsøk på drap, leser tingrettsdommer Martin Eiebakke fra dommen i retten.

Kriminaltekniske undersøkelser på stedet etter hendelsen viser at ambulansen ikke bremset ned noe sted i Åsengata, står det i dommen.

- Det er ikke troverdig etter rettens syn at han ikke har sett personene han førte ambulansen mot. Samlet sett er retten overbevist om at tiltalte førte ambulansen etter straffebestemmelsen.

Tvillingbabyer truffet

Ifølge tiltalen startet det hele rundt klokka 12, da han kjørte fra Furuset via E6 mot Sinsenkrysset og Rosenhoff i en Saab 9–5. Mannen holdt høy hastighet, mistet kontrollen på bilen og traff kanten på en rundkjøring.

Fire minutter etter ulykken rettet han våpenet mot to politibetjenter, samt en forbipasserende, som kom til området nær ulykkesstedet.

I samme tidsrom rettet han også hagla mot tre ambulansearbeidere, og tok kontroll over ambulansen deres. Han satte deretter av gårde i full fart.

I minuttene som fulgte måtte flere personer hoppe unna for å ikke bli påkjørt på fortauet. Fire personer ble truffet og lettere skadd, blant dem tvillingbabyer på sju måneder.

- Retten er overbevist om at han så barnevognen og moren, og ikke gjorde noe for å forhindre at ambulansen traff dem, heter det i dommen.

Det samme gjelder to politibetjenter som forsøkte å stoppe ambulansen.

- På alle de tre gjerningsstedene handlet han slik at det ikke gjensto noe fra hans side til at drap kunne skje. Han gjorde ingenting for å avbryte handlingene, står det i dommen.

FLYKTER: Slik var de dramatiske minuttene da en 32 år gammel mann dro på en «gal manns ferd» i en kapret ambulanse. Video: Dagbladet / Per Aanstad Vis mer

- Skulle frakte narkotika

I retten sa mannen at motivet bak kjøringen var at han skulle frakte 50 liter av det narkotiske stoffet GBL fra Furuset til en adresse på Torshov for å få slettet 50 000 kroner i narkotikagjeld.

Retten kan ikke utelukke at denne forklaringen stemmer, men fastslår likevel at det var sannsynligshetsforsett.

- Han anså det som sannsynlig at de kunne omkomme ved at han førte ambulansen mot dem, står det i dommen.

Retten viser til at ambulansen veide over tre tonn, og at den var krevende å kjøre. Likevel førte han den i tettbebygd strøk i ruspåvirket tilstand. Dommen slår fast at han måtte forstå hvilken fare han utsatte omgivelsene for.

Under prosedyren i retten la statsadvokat Alvar Randa ned påstand om tolv års forvaring, med en minstetid på åtte år. Dette fikk han medhold i av retten.

- Det er et ubestridelig faktum at stedene han kjører opp på fortauet i Åsengata, er på de to stedene der det er folk. To polititjenestemenn har vitnet på at de anser det som ulogisk at han ellers skulle kjøre opp på fortauet akkurat på de stedene, sa han i sin sluttprosedyre i rettssaken.

- Tilfeldige ofre

Forsvarer Øyvind Bergøy Pedersen la ned påstand om at 33-åringen straffes på mildeste måte.

Mannen er domfelt 14 ganger tidligere, for volds- og narkotikaforbrytelser. De sju drapsforsøkene er bærende for straffeutmålingen, sier dommer Martin Eiebakke i retten.

- Fem av de fornærmede var forsvarsløse og helt tilfeldige ofre. To av dem var politibetjenter som forsøkte å stoppe ambulansen.

I tillegg til drapsforsøkene, omfatter straffeutmålingen 17 andre overtredelser. Blant dem trusler, overtredelser på veitrafikkloven, og narkotikalovbrudd.

33-åringen er også dømt til å betale oppreisningserstatning til alle de fornærmede, hvor summene varierer fra 50 000 kroner til 160 000 kroner. Mannen har sittet 579 dager i varetekt.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer