Dømt for slaveri

250 arbeidere gikk rundt som levende skjeletter på Amerikansk Samoa.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I over to år ble 250 kinesiske og vietnamesiske arbeidere holdt fanget på tekstilfabrikken Daewoosa Samoa Ltd. på Amerikansk Samoa. De ble sultet ut og mishandlet på det groveste. Nå må den tidligere fabrikkeieren Kil Soo Lee sone 40 år i fengsel og betale 1,5 millioner dollar, eller nesten 10 millioner norske kroner, i oppreisning.

Trafficking-saken er den største i amerikansk historie, melder nyhetsbyrået AP.

Onsdag lokal tid fortalte seks ofre sine historier i retten på Hawaii, ni vitnet gjennom telefon fra Vietnam.

Produserte for kjente merker

Det var på slutten av 90-tallet at sørkoreanske Lee bygde fabrikken på den avsidesliggende øya Amerikansk Samoa som tilhører USA og ligger 3.600 km sør for Honolulu på Hawai. Fabrikken lagde klær for kjente ungdomsmerker som J.C. Penney.

Lee ansatte flere enn 250 tekstilarbeidere fra Vietnam og Kina, de fleste var unge kvinner. Mot at hver arbeider betalte ham 6.000 dollar, lovet han dem en trygg jobb som kunne hjelpe dem med å forsørge familiene hjemme. Men på øya var det en annen virkelighet som møtte dem.

Ifølge FBI ble tekstilarbeiderne tvunget til å arbeide til alle døgnets tider og fikk svært dårlig betalt. Sjefen holdt orden i rekkene gjennom trusler, vold, utsulting, falske arrestasjoner, seksuelle overgrep og andre tiltak som han fikk sikkerhetsvaktene til å gjennomføre.

Men virksomheten ble avslørt.

«Vandrende skjeletter»

En dag da en arbeider skulle tilbake til fabrikken etter å ha besøkt en medarbeider som satt i fengsel, fikk han kastet en lapp med en bønn om hjelp ut av selskapets bil. Lappen ble funnet og levert til det lokale Arbeidsdepartmentet. I 2001 startet FBI en massiv etterforskning og fabrikken ble stengt. Flere av arbeiderne skal da ha vært så utmagrede at de så ut som vandrende skjeletter, ifølge CNN.

Dommer Susan Oki Mollway krevde maksimumsstraff fordi hun mener at forbrytelsene er så omfattende og grusomme.

- Dette kan ende opp med å bli det samme som en livstidsdom, men selv om det ikke blir det, vil Lee være en eldre mann når han slipper ut, sier hun til AP.

Også aktor i saken, Ed Kubo, var fornøyd med straffen.

- Jeg håper virkelig at denne saken blir en advarsel til alle som bare våger å tenke på at de kan true et annet mennesket på en slik umenneskelig måte, sa Kubo.

Vil anke

Selv mener Kil Soo Lee at dommen er urettferdig.

- Det er utrolig urettferdig, sa Lee før dommen falt.

Han vil anke dommen.

Les mer om kvinner og slavearbeid i fabrikker på amerikansk territorium hos Webster University.

HER BLE DE MISHANDLET: Tekstilfabrikken Daewoosa Samoa Ltd produserte klær for kjente amerikanske merker.
FENGSLES I 40 ÅR: Kil Soo Lee holdt 250 slaver i tekstilfabrikk.