Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Dømt for SMS-sjikane

En forelsket lege med dyp kjærlighetssorg er i Oslo tingrett dømt for å ha sendt disse tekstmeldingene på mobiltelefon til sin kollega og elskerinne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mannens forsvarer, advokat Ellen Haugsrud, mener slike saker ikke hører hjemme i retten.

- Såpass må vi tåle i hverdagen, sier Haugsrud. Hennes klient ble dømt for sine tekstmeldinger etter straffelovens ' 390a om hensynsløs krenking av en annens fred.

- Selv om disse meldingene ikke har et hyggelig innhold, må det være lov å få utløp for frustrasjoner. Man kan ikke gå til retten med alt, og jeg stiller spørsmål ved om grensen går her, sier Haugsrud.

Hun mener meldingene ikke er hensynsløse, og henviser til straffelovens kommentarutgave der det heter at bare sjikane som «helt klart er moralsk forkastelig» omfattes av loven. «Dagliglivets små krenkelser faller dermed utenfor,» står det.

Slo opp

Både den fornærmede kvinnen og den dømte mannen var gift på hver sin kant og hadde barn da det oppsto et kjærlighetsforhold mellom dem på sykehuset der de jobbet.

Da forholdet hadde vart i nesten to år, sa kvinnen i april 2000 først at hun ville satse videre på et forhold med kollegaen, men ombestemte seg samme dag og ga beskjed om det. Etter råd fra psykolog ga kvinnen i august ny beskjed om at det var slutt. Men først da hun ble med sin tidligere elsker og hans fraseparerte kone til familierådgivning en drøy måned seinere, forsto han at det intense kjærlighetsforholdet var over.

Samme kveld sendte han i alt ni tekstmeldinger hvorav særlig tre trekkes fram i dommen som sjikanerende.

Fire dager seinere anmeldte kvinnen sin tidligere elsker for sjikane, trusler, voldtekt og drapstrusler. De to siste punktene i anmeldelsen skulle ifølge kvinnen ha skjedd et år tidligere, men drapstrusler ble utelukket under etterforskningen, og voldtektsanmeldelsen ble henlagt av både politiet og statsadvokaten.

Ønsker ro

I dommen som falt før jul, mener retten at mannen hadde god tid til å utøve selvsensur, og at meldingene ikke ble sendt i en vanskelig følelsesmessig situasjon. Legens høye utdannelse har trukket i skjerpende retning.

Foruten 3000 kroner i bot, må mannen betale 5000 i saksomkostninger til staten i tillegg til egne advokatutgifter, som etter alminnelige satser kan beløpe seg til mer enn 10000 kroner.

- Min klient ønsker ro og vil derfor ikke anke saken. Personlig skulle jeg gjerne har prøvet den for en høyere rettsinstans, men jeg forstår at han ønsker å legge ting bak seg, sier advokat Haugsrud.

Den dømte legen ble anmodet av arbeidsgiver om å flytte til en annen by for å få ro på arbeidsplassen, og flyttet seinere utenlands.

Ekselskerinnen jobber fortsatt på sykehuset. Hennes advokat, Ole Jonny Storøy, avviser at slike intriger ikke hører hjemme i en rettssal.

- Mannen tok ikke et nei for et nei. En enkeltstående, krenkende tekstmelding kan nok aksepteres, men kvinnen ble plaget over tid. Mannen hadde også hevntrang, slik jeg ser det, sier Storøy.

Hele Norges coronakart