Dømt for spionasje i Kina

En kinesisk domstol fant i dag Gao Zhan skyldig i spionasje til fordel for Taiwan, og dømte henne til fengsel i ti år. Gao Zhan er sosiolog og arbeider ved universitetet i Washington.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Rettssaken tok fire timer. Gaos amerikanske advokat, Jerome Cohen, sier til CNN at dommen baserer seg på en antagelse om at hun hadde samlet informasjon fra bøker og magasiner som kinesiske myndigheter mener er statshemmeligheter.

- Hun fikk stipend fra en taiwansk veldedighetsorganisasjon og Kina mener hun var en del av en etterretningsoperasjon fra Taiwan, sier Cohen til CNN.

Selv sier Gao Zhan at hun ikke forsto at hun var en del av en etterretningsoperasjon, og hun visste heller ikke at det hun drev med var ulovlig.

- Hun hadde ingen grunn til å tro at det materialet hun hadde var statshemmeligheter, sier Cohen.

Advokaten tror likevel at det kan være mulighet for at Gao kan bli sendt tilbake til sin familie i USA. Problemet er at hun er kinesisk statsborger, og hun kan derfor ikke bli utvist fra Kina.

Cohen ser likevel to muligheter for at hans klient kan bli løslatt. Hun kan bli dømt til fengsel, og straffen kan oppheves like etter. Den andre muligheten er at hun kan bli sendt til USA for medisinsk behandling. Gao Zhan skal ha hatt hjerteproblemer de siste dagene, og skal ha behov for medisinsk hjelp.

Et annet moment er at hennes mann og hennes sønn begge er amerikanske statsborgere. Om få dager kommer USAs utenriksminister Colin Powell på offisielt besøk i Kina.

Også Li Shaomin dømt

For ti dager siden ble en annen amerikansk statsborger dømt for spionasje. Li Shaomin ble utvist fra Kina, men har foreløpig ikke forlatt landet.

Årsaken til at han ikke har reist skal være at det er ti dagers ankefrist på dommen.

<B>FIKK TI ÅRS FENGSEL: Sosiologen Gao Zhan er kinesisk statsborger, men bor og arbeider som sosiolog i USA. Hennes mann og sønn er amerikanske statsborgere.
<B>DØMT OG FORSVUNNET: Li Shaomin ble dømt for spionasje for ti dager siden, og beordret sendt ut av landet. Siden har ingen sett ham, men hans advokat tror at dette skyldes at ankefristen på dommen ikke har gått ut.