Drap i Sandefjord:

Dømt for Thea-drapet: - Ekstremt frustrert

Jarl Ronny Lundberg (46) dømt for sitt andre drap. Fikk 21 års forvaring for å ha drept kjæresten Thea Braavold (31).

DREPT: Thea Braavold ble funnet av venner, brutalt drept i sin egen leilighet i Sandefjord. Foto: Privat
DREPT: Thea Braavold ble funnet av venner, brutalt drept i sin egen leilighet i Sandefjord. Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det var 2. februar i fjor at Thea Braavold ble funnet brutalt drept i sitt eget hjem. Dommen på 21 års forvaring med minstetid på ti år ble fredag morgen lest opp for Jarl Ronny Lundberg (46), som også tidligere er dømt for et drap begått i 2003.

- Jeg anker, sa Lundberg umiddelbart etter opplesingen av dommen.

46-åringen har hele tida holdt fast på at han ikke har noe med drapet på Braavold å gjøre, men ble ikke trodd i retten. Blant annet trekkes det i dommen fram at mannen samme morgen som Braavold ble funnet drept, oppsøkte en kamerats bolig.

Der skal han ha sagt «Thea er død, Thea er død, håper du kan tilgi meg. Jeg må leve med dette resten av livet».

DØMT: Jarl Ronny Lundberg er også tidligere dømt for et drap begått i 2003. Foto: Privat
DØMT: Jarl Ronny Lundberg er også tidligere dømt for et drap begått i 2003. Foto: Privat Vis mer

- Ekstremt frustrert

Advokat og forsvarer Kåre Jølberg sier til Dagbladet at Lundberg tar dommen svært tungt.

- Han er ekstremt frustrert. Han holder fast på at han er uriktig domfelt, og han kjenner ikke igjen store deler av beskrivelsen i rettens premisser. Dette var kjæresten hans, og han er veldig uenig i antakelsene som gjøres med tanke på at det skal være et brudd i forholdet og at det er motiv for drap, sier Jølberg og legger til:

- Han har det vondt og mener dette ikke er riktig. Han var veldig glad i Thea og de hadde ifølge ham et godt forhold.

Drept i affekt

Tingrettsdommer Jørn Holme påpekte under domsavsigelsen at det ikke finnes ett enkelt vitne eller ett enkelt teknisk spor som knytter 46-åringen til drapet. Flere funn, blant annet av klær, et SIM-kort og DNA fra Lundberg på en kniv, knytter likevel 46-åringen til drapet, og gjør ifølge retten at 46-åringens forklaring ikke er troverdig.

- Retten finner tiltaltes forklaring som oppkonstruert, slås det fast i dommen.

Det trekkes også fram at opplysninger fra vitner tyder på at forholdet mellom Braavold og den tiltalte 46-åringen kan ha tatt slutt kvelden før drapet, og at dette kan være et motiv. Samtidig tyder alle bevis på at drapet ikke var planlagt, men skjedde i affekt, ifølge dommen. Der beskrives Lundberg også som en person med manglende selvkontroll når det oppstår konflikter, og at «rullegardina går ned» når han ikke har kontroll.

Under domsavsigelsen uttalte dommeren at retten mener selv en fengselsstraff på 21 år ikke vil gjøre Lundberg til en mindre fare for samfunnet - snarere tvert imot.

- Det er påkrevd og nødvendig at han skjermes fra samfunnet, sa Holme da dommen på forvaring i 21 år ble lest opp.

Peker på andre

I retten fortalte aktor Anne Margrete Katteland at Lundberg har gitt etterforskerne få svar i det som har vært mulig å gjennomføre av avhør.

Under rettssaken ga han selv en tidvis usammenhengende forklaring fra vitneboksen. Samtidig pekte 46-åringen i retten ut flere andre navngitte personer som han mener står bak drapet på Braavold.

Personer som også var involvert i drapet han tidligere er dømt for - det såkalte Stoa-drapet på Young Guns-lederen Zia Anwar i Arendal i 2003. Anwar ble der skutt og grovt mishandlet til han døde av skadene. Ifølge dommen har Lundberg gjennom flere år vært paranoid og redd for å bli forfulgt eller overvåket av kriminelle som følge av hendelsen.

- Det er en sammenheng, det er et bakteppe. Hun ble overvåket av miljøet. De har prøvd å drepe meg i 20 år. Det har vært konfrontasjoner etter at jeg slapp ut, sa Lundberg i retten.

- Har han gjort det selv eller fått noen til å gjøre det, spurte aktor Katteland.

- Begge deler er mulig, svarte 46-åringen som mener drapet på kjæresten ble gjort for å ramme ham.

Tatt med kniv - kjørt hjem

Tidlig i saken kom det fram at det var politiet selv som kjørte 46-åringen hjem til Braavold før drapet fant sted. Det skjedde på morgenen, etter at politiet rykket ut da Lundberg ikke kunne gjøre opp for en taxitur i nabobyen Larvik.

Politiet beslagla to kniver og en mobiltelefon som 46-åringen hadde på seg, men fant ikke grunnlag for å pågripe ham. Det til tross for at politiet var kjent med at han tidligere var dømt for drap.

- Politiet satte den siktede mannen av ved 07-tida, ikke langt unna der den drepte kvinnen bodde, da han oppga til politiet at han skulle hjem til sin kjæreste, opplyste politiet i etterkant av drapet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer