Dømt for to drap av samme jurymedlem

Tor-Erik Larsen (38) ble dømt for drap både i 1990 og 2003 - av samme jurymedlem.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forsvarer John Chr. Elden mener jurymedlemmet var inhabil siste gang.

Høyesterett skal ta stilling til den enestående saken i løpet av kort tid. Det er første gang dette har skjedd i en drapssak i Norge.

Dommen fra Hålogaland lagmannsrett fra i sommer kan bli opphevet av Høyesterett, slik at saken må opp på nytt i lagmannsretten med ny jury og nye juridiske dommere.

Holdt kjeft

Under hele lagmannsrettssaken i Bodø i sommer holdt det mannlige jurymedlemmet kjeft om at han hadde vært med på å dømme Larsen for et drap han begikk i Mo i Rana i 1999. Forholdet ble først oppdaget etter at Larsen hadde fått en dom på forvaring i inntil 15 år i sommer for drapet på kona i Lofoten i 2001. Det var statsadvokaten i Nordland som informerte Elden om jurymedlemmets dobbeltrolle.

Har skjedd før

Elden sier at han kjenner til et liknende tilfelle fra en lagmannsrettssak her i landet. Under forhandlingene i Hålogaland lagmannsrett ble det oppdaget at et jurymedlem også tidligere hadde vært med på å dømme tiltalte.

Dette ble oppdaget under hovedforhandlingen, som straks ble avbrutt. Lagmannsretten aksepterte ikke at samme jurymedlem skulle dømme samme mann på nytt. Det ble derfor aldri aktuelt å prøve problemstillingen i Høyesterett.

Drepte svirebror

Larsen drepte en svirebror i Mo etter at han trolig ble utsatt for seksuelle tilnærmelser. Han sonet fem og et halvt år på Ila i Bærum.

Han hadde sonet ferdig dommen da han drepte kona Vivi, også det i fylla etter et delvis stormfullt ekteskap. 38-åringen ble i lagmannsretten dømt til forvaring i inntil 15 år med ei minstetid på ni år.

Elden mener at det er uholdbart at et jurymedlem sitter med såkalt spesialkunnskap om tiltalte i et lukket rådslagningsrom.