<strong>DØMT FOR MORDBRANN:</strong> Ulf Borgström (51) er dømt for tre mordbranner; to i Mora i Sverige i 2005 og en i Ystad i 2010. I 2011 ble han dømt til åtte års fengsel for brannen i Ystad. Etter planen løslates han neste år. Foto: Expressen/Kvällsposten
DØMT FOR MORDBRANN: Ulf Borgström (51) er dømt for tre mordbranner; to i Mora i Sverige i 2005 og en i Ystad i 2010. I 2011 ble han dømt til åtte års fengsel for brannen i Ystad. Etter planen løslates han neste år. Foto: Expressen/Kvällsposten Vis mer

Dømt for tre mordbranner: - Det skal brenne igjen

Er blitt utpekt som Sveriges farligste mann. Neste år har han sonet ferdig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Politiet har mistenkt ham for å kunne stå bak mer enn 100 branner. Men Ulf Borgström (51) er bare blitt dømt for tre av dem.

Han soner nå straffen i Salberga fengsel i Sala i Sverige, og herfra har han takket ja til et eksklusivt intervju med den svenske avisa Kvällsposten.

- Fordi jeg er «pissed off» og vil at allmenheten skal vite det, sier Bergström om hvorfor han stiller opp i intervjuet.

Fri neste år Borgström er dømt for tre mordbranner; to i Mora i Sverige i 2005, og en i Ystad i 2010.

I 2011 ble han dømt til åtte års fengsel for brannen i Ystad. Ifølge Kvällsposten kan han allerede neste år være en fri mann igjen.

Han er åpenbart misfornøyd med soningsforholdene på Sala, skriver avisa. Og han ønsker å fortelle om hvordan han opplever behandlingen på anstalten.

- Skal brenne Bergström mener han blir utsatt for overgrep der, skriver Kvällsposten. Samtidig skjuler han ikke hvilke planer han har for framtida - altså hva som skal skje når han igjen er en fri mann.

- Det skal brenne igjen, sier 51-åringen. 

I mange år var Bergstöm en av Sveriges mest etterlyste kriminelle.

- Det går ikke an å regne på det, sier han til Kvällsposten om hvor mange ganger han har vært mistenkt.

Ifølge avisa har navnet hans dukket opp i forbindelse med over hundre branner, men Bergström var bare delvis mistenkt ved et fåtall av disse, og er altså bare blitt dømt tre ganger.

Pyroman Bergström har fått betegnelsen «gryningspyromanen» på svensk, som kan oversettes til «morgen- eller daggry-pyromanen».

Han har vært mistenkt for å ha tent på flere hundretalls hus - flere med høy historisk eller kulturell verdi, blant annet «Snekkerbua» fra filmen om Emil i Lønneberget.

51-åringen har nå sonet i 1570 dager i fengsel.

<strong>EMILS SNEKKERBU:</strong> Emils snekkerbu i Katthult brant ned i 2005. Ulf Borgström var mistenkt for å stå bak brannen, men ble aldri tiltalt for dette. Foto: Expressen
EMILS SNEKKERBU: Emils snekkerbu i Katthult brant ned i 2005. Ulf Borgström var mistenkt for å stå bak brannen, men ble aldri tiltalt for dette. Foto: Expressen Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer