DOM: En fagutdannet helsesekretær er dømt for uaktsomt drap på pleitrengende Alf Johan Halvorsen (51) på en institusjon i Færder kommune. Vis mer

Dømt for uaktsomt drap på Alf Johan

Ble skåldet i hjel på institusjon - retten måtte tilbake til 1977 for å finne sak å sammenligne med.

Publisert

En fagutdannet helsesekretær er kjent skyldig i uaktsomt drap på den sterkt pleietrengende og språkløse pasienten Alf Johan Halvorsen (51) på en institusjon i Færder kommune i fjor vinter.

Vestfold tingrett har idømt den kommuneansatte kvinnen i 30-årene åtte måneders fengsel, derav fire måneder ubetinget soning.

Før morgenbadet glemte helsearbeideren å sjekke temperaturen på badevannet, som er beregnet å ha vært opp mot 70 grader da Alf Johan ble heist ned i badekaret søndag 24. februar.

SKJEDDE HER: Oserødmyra bofellesskap på Nøtterøy, der Alf Johan Halvorsen hadde bodd siden 1992. Foto: Øysteinhj Andersen.
SKJEDDE HER: Oserødmyra bofellesskap på Nøtterøy, der Alf Johan Halvorsen hadde bodd siden 1992. Foto: Øysteinhj Andersen. Vis mer

Han døde på brannskadeavsnittet på Haukeland i Bergen av forbrenning og skåldingskader fire dager fire dager seinere.

Legedom fra 1977

Verken aktor i straffesaken eller retten har funnet noen identisk sak for norsk rett å sammenligne med om feil gjort på jobb i helsevesenet. Tingretten må helt tilbake til 1977 for å finne en sak med «en viss likhet».

Da ble en lege dømt til åtte måneders fengsel for uaktsomt drap på en pasient ved å sette en sprøyte med morfinpreparat. Pasienten var alkoholpåvirket, og dødsårsaken ble fastslått til å være kombinasjonen av stoffer.

Straffutmålingen i den 43 år gamle saken gjaldt også en dom mot legen for promillekjøring.

Helsesekretæren ved institusjonen Oserødmyra bofellesskap på Nøtterøy var tiltalt etter straffelovens paragraf 281 for «uaktsomt å ha forvoldt en annens død». Eller i dagligtale omtalt som uaktsomt drap, med en øvre strafferamme på seks år.

I retten erkjente kvinnen de faktiske forholdene, men nektet straffskyld. Forsvareren ba om frifinnelse, subsidært at hun ble vurdert på mildeste måte.

Aktor ba om åtte måneders fengsel, derav fem måneder ubetinget

- Fundamental svikt

Grov uaktsomhet, skriver tingretten i dommen, og konkluderer med at det ikke er grunnlag for «bare alminnelig bebreidelse», men «sterk bebreidelse».

- Det er en helt fundamental svikt i hennes utførelse av arbeid ikke å kjenne på vannet, heter det i dommen, som peker på tre ubrukte muligheter til å sjekke badevannet:

1. Først sjekke at temperaturregulatoren på blandebatteriet sto på 38 grader som den skulle, ikke glemt på 70-75 grader som den gjorde fra vask av badekaret dagen før - gjort av andre.

2. Hun kunne hya kjent på vannet da hun åpnet krana.

3. Hun kunne ha kjent på vannet i badekaret før hun senket Alf Johan ned.

Fem sekunder nok

Det er uklart for retten hvor lenge 51-åringen var i det skåldevarme badevannet før han lagde lyder og ble heist.

VIA TAKHEIS: Alf Johan ble heist ned i det glovarme badevannet. Illustrasjonsfoto: V. Guldmann AS.
VIA TAKHEIS: Alf Johan ble heist ned i det glovarme badevannet. Illustrasjonsfoto: V. Guldmann AS. Vis mer

I dommen blir den rettsoppnevnte sakkyndige referert på at temperaturen var mellom 60 og 70 grader.

- Da skal det mindre enn fem sekunders eksponering til for å resultere i en slik annengrads skåldingsskade som Alf Johan Halvorsen fikk, heter det i sakkyndiges vurdering.

Det hadde vært 40 prosent sannsynlighet for at en helt frisk person hadde dødd av samme opplevelse, ifølge sakkyndige.

Avdøde, som hadde bodd på Oserødmyra siden institusjonen ble åpnet i 1992, hadde cerebral parese og var sterkt funksjonshemmet hele livet.

Vestfold tingrett påpeker at det er kriminalomsorgen som bestemmer hvordan en ubetinget straff skal sones.

Men retten går langt i sine føringer om at hun kan få sone utenfor fengsel med elektronisk kontroll på grunn av omsorg for barn, og fordi hun er verdsatt som en svært omsorgsfull kollega.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer