Dømt for uaktsomt drap under utdrikkingslag

49 år gammel båtfører dømt for baderingulykken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

49-åringen er i Salten tingrett dømt til 45 dagers betinget fengsel etter at en kvinne omkom under slep av en badering i mai i fjor.

Lill-Karin Hammerhaug (25) fra Mo i Rana mistet livet i ulykken som skjedde i hennes eget utdrikkingslag ved Gjælen utenfor Bodø.

Hun etterlot seg to små barn og en samboer.

Hammerhaug satt i en badering som ble slept etter en fritidsbåt. Båten nærmet seg en annen fritidsbåt som sto stille, og ringen traff denne båten. Mannen som er dømt, kjørte båten som slepte baderingen.

Den 49 år gamle båtføreren har tidligere stilt seg uforstående til tiltalen for uaksomt drap, og nektet straffskyld.

- Da vil flere og flere være inneforstått med at dette var en tragisk ulykke, uten at noen skal straffes for det. Det er tungt for den det gjelder å bli stemplet som drapsmann når det har vært en ulykke, har forsvarer Finn Ove Smith uttalt til NRK.no.

Store problemer

- Han gjennomlever et helvete for å si det rett ut. Han har hatt store problemer i ettertid, etter hendelsen. Han klandrer seg selv. Ikke det at han mener at han har gjort noe straffbart, men at det er han som er ansvarlig for det som har skjedd.

UAKTSOMT DRAP: Sleperingen med Lill-Karin Hammerhaug, fotografert akkurat idet ringen skyter fart og treffer følgebåten med voldsom kraft. Den nå dømte båtføreren kan skimtes idet han snur seg. Foto: PRIVAT
UAKTSOMT DRAP: Sleperingen med Lill-Karin Hammerhaug, fotografert akkurat idet ringen skyter fart og treffer følgebåten med voldsom kraft. Den nå dømte båtføreren kan skimtes idet han snur seg. Foto: PRIVAT Vis mer

Sju vitner, venner og familie av 25-åringen, så den tragiske ulykken, og forsøkte umiddelbart å gi livreddende førstehjelp. Kvinnen ble fraktet til sykehuset i Bodø, der hun døde.

Saken skal være unik i Norge. Det er første gang noen er dømt i forbindelse med en slik ulykke, skriver NTB.


Det var i dissens i dommen, og en av meddommerne gikk inn for frifinnelse, mens flertallet på to avgjorde at det ble dom.

Ikke erstatning 

Mannen er dømt etter straffelovens paragraf 239, for ved uaktsomhet å ha forvoldt en annens død. Han er også dømt for å ha ført et fartøy på en slik måte at det kunne volde skade.

Den dømte 49-åringen slipper å betale oppreisning.

I Salten tingrett la familiens bistandsadvokat Nils Aga ned påstand om inntil 100.000 kroner i oppreisningserstatning for hver av de fem han representerer - Lill-Karin Hammerhaugs to barn, foreldrene hennes og samboeren.

For at det skal være grunnlag for oppreisning må hendelsen karakteriserers som grovt uaktsom, mens dommen slår fast at hendelsen kun er uaktsom.


Fått svar
- Dette er en grei dom, og de etterlatte har fått et svar på hvor ansvaret for den tragiske ulykken ligger. Penger har aldri vært viktig for dem, sier bistandsadvokat Nils Aga til Dagbladet.no.

Aktors påstand lød på 60 dagers betinget fengsel.

- Jeg har ingen innvendinger til straffen, og ga i retten uttrykk for at jeg var usikker på hvor mange dager jeg skulle be om, sier aktor, statsadvokat Jenny Sellæg i Nordland til Dagbladet.no.

- Jeg konstaterer at flertallet i tingretten er enig med påtalemyndigheten i at det forelå et straffbart forhold, sier statsadvokaten.