Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Dømt for uaktsomt trikkedrap

Kvinnelig trikkefører (34) dømt til 60 dagers fengsel.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): 27. mai i fjor, døde en kvinne i 50-åra etter at hun ble klemt mellom trikken og perrongen ved Sinsensterassen i Oslo. Den kvinnelige trikkeføreren oppdaget ikke det som skjedde, og kjørte videre til tross for at et vitne veivet med armene og ropte stopp.

Fredag ble trikkeføreren (34) funnet skyldig for å uaktsomt forvolde en annens død, etter straffenlovens paragraf 229 og veitrafikklovens paragraf 31.

- Min klient vil levere inn en fullstendig anke på dommen, hun reagerer både på rettens bevisvurdering og på straffeutmålingen, sier kvinnens forsvarer, Harald Stabell, til Dagbladet.no.

Ropte stopp

34-åringen hadde lang erfaring som trikkefører, og har aldri tidligere blitt kritisert for jobben hun har utført.

Ulykkesdagen kjørte hun trikk 17 fra Grefsen mot Rikshospitalet. Da trikken nærmet seg Sinsenterassen så hun en dame på stoppestedet som virket noe ustø. Tiltalte satte ned farten og så at damen trakk seg unna trikkeskinnene.

Litt bortenfor stod en annen kvinnelig passasjer. Da trikken stoppet begynte hun løpe bakover og fekte med armene. Sjåføren stusset over kvinnes oppførsel, men tenkte at hun sikkert hadde glemt lommeboka si og ikke skulle være med likevel. Den første kvinnen tenkte hun ikke mer på. 34-åringen kjørte dermed videre.

Vitnet som veivet med armene forklarte i retten at hun hørte et dunk,  og at hun så fikk øye på en kvinne som prøvde å komme seg opp fra bakken like ved trikken. Dette var den ustøe kvinnen som trikkesjåføren hadde lagt merke til da hun nærmet seg stoppestedet.

BERUSET: Kvinnen som døde i trikkeulykken hadde en promille på 3,1 i urinen. Foto: DANIEL DALE LAABAK
BERUSET: Kvinnen som døde i trikkeulykken hadde en promille på 3,1 i urinen. Foto: DANIEL DALE LAABAK Vis mer

Vitnet løp for å hjelpe henne, men skjønte fort at trikken var i ferd med å kjøre videre. Hun skal da ha sett at damen som lå på bakken dratt med trikken, men hun forsvant etter et sekund. Da trikken var kjørt lå damen hardt skadd igjen på trikkeskinnene.

Offeret pådro seg blant annet brudd på skallen, elleve ribbeinsbrudd og brudd på kragebenet. Hun ble fraktet til Ullevål universitetssykehus, men døde senere på av skadene hun pådro seg. Kvinnen hadde en alkoholkonsentrasjon på 3,1 promille i urinen.

Ingen tvil

\'En trikkefører plikter å sørge for at det ikke er hindringer når han eller hun kjører fra stoppestedet. Retten finner at tiltalte ikke kan ha sett i speilet før hun forlot trikkeholdeplassen. (...) Retten er ikke i tvil om at tiltalte ikke var så oppmerkom som hun plikter å være som trikkefører\', står det i dommen.

Retten påpeker at det ikke foreligger noen formildende omstendigheter i saken, til tross for at 34-åringen i dag har permisjon fra jobben og at hun har måttet avbryte sine studier.

\'...det var først etter at tiltalte ble tatt ut at tiltalte ikke klarte å jobbe lenger og at hun avsluttet studiene. Virkningene på tiltalte synes således ikke å komme av anger eller sympati for avdødes pårørende, men heller av hensyn til konsekvensene for henne selv\', heter det i dommen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media