Sendte Forsvarets lastbiler til Eritrea:

Dømt for ulovlig militær-eksport

En av Forsvarets største oppkjøpere av brukt materiell er dømt til 1,5 millioner kroner i bot og inndragning, etter å ha solgt kjøretøy til militær-regimet i Eritrea.

DØMT: Maskinhandler Roger Jensen fra Kongsberg er en av Forsvarets største kunder av brukt militært utstyr. Han er nå dømt for ulovlig eksport av militære lastebiler til Eritrea. Dommen vil bli anket.  Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
DØMT: Maskinhandler Roger Jensen fra Kongsberg er en av Forsvarets største kunder av brukt militært utstyr. Han er nå dømt for ulovlig eksport av militære lastebiler til Eritrea. Dommen vil bli anket.  Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Siste uka i november måtte Roger Jensen, en av Forsvarets største kunder av brukt materiell, møte i Kongsberg tingrett for å forsvare seg mot PSTs og statsadvokatens påstander om at han ulovlig forsynte det eritreiske regimet med militære kjøretøy. Dette mener de er i strid med både norske lover om våpeneksport og FNs embargo mot det brutale regimet i Eritrea.

Tingretten har nå gitt aktoratet medhold, og dømt Jensen til bot og inndragning på til sammen 1,5 millioner kroner.

- Den dommen vil bli anket, sier forsvarer Morten Wexels til Dagbladet.

Han mener retten misforstår hva som kan regnes som militært materiell, og som dermed faller inn under det strenge forbudet mot salg til Eritrea.

- UD misforsto

I 2012 søkte Jensen UD om lisens for å føre ut lastebilene - og fikk «nei». Likevel gikk han videre med eksporten, og sendte 58 lastebiler til Eritrea via Dubai. Kongsberg-mannen mener at UD misforsto saken, at lastebilene ikke er militære, og dermed ikke er omfattet av embargoen.

- Dette er et ukjent farvann. Det er viktig å få avklart om brudd mot et vedtak fra UD kan straffelegges, når vedtaket ikke er korrekt, sier Wexels.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer