Dømt for voldtekt - kan slippe straff

En oslomann (44) som soner seks års fengsel for flere voldtekter, kan ha blitt dømt i strid med Den europeiske menneskerettskonvensjonen (EMK). Derfor kan mannen slippe straff.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

44-åringen, som ble funnet skyldig i voldtekt mot tre kvinner og et voldtektsforsøk mot en fjerde kvinne, kan få dommen opphevet i Høyesterett og bli en fri mann.

Voldtektsdommen kan være brudd på EMKs prinsipp om forbud mot såkalt dobbeltstraff. Bakgrunnen er at 44-åringen ble nektet prøveløslatelse fra en narkotikadom, fordi han var under ny straffeforfølging i voldtektskomplekset.

Satt for lenge

Voldtektssaken er en av fire Høyesterett skal behandle som prinsippsaker 6.- 7. mai. Problemstillingen er om nektelse av prøveløslatelse som følge av ny kriminalitet, sperrer for en seinere straffesak om det nye forholdet.

I utgangspunktet skulle 44-åringen løslates etter to tredjedels soning av narkotikadommen. Etter anmodning fra påtalemyndigheten bestemte fengselsmyndighetene at han ikke skulle løslates på prøve fordi han var under straffeforfølging i voldtektssakene. 44-åringen sonet åtte måneder etter tidspunktet for prøveløslatelse. Politiet ba fengselsmyndighetene om ikke å løslate mannen som et alternativ til å sette ham i varetekt. 44-åringen ble så varetektsfengslet etter at han hadde sonet hele straffen.

Samspill

Advokat John Chr. Elden sier til Dagbladet at saken omfattes av stor prinsipiell interesse.

- Det uoffisielle samspillet som så langt har vært mellom politi og fengselsmyndigheter, har medført at mange innsatte i realiteten har fått en lengre frihetsberøvelse enn de skulle hatt uten at noen domstol har funnet dem skyldige i nye straffbare forhold, bare fordi politiet har mistenkt dem, sier Elden.