Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Dømt for voldtekt av sine barn.

Dommerne mener faren for gjentakelse er «nærliggende». Men mannen er på frifot fire måneder etter dommen fordi det er soningskø.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

STAVANGER/KIRKENES (Dagbladet): Dagbladet skrev forrige søndag om mannen i 30-åra som forgrep seg seksuelt på sine to stebarn og to barn. Alle var mindreårige. Etter å ha lagt kortene på bordet for sin Jehovas Vitner-menighet i ei bygd på Vestlandet, varslet menighetslederne politiet. Lensmannen lot være å være å etterforske opplysningene.

Seinere forgrep familiefaren seg også på sin tre år gamle datter. Dommerne mente tidsbestemt straff ikke var tilstrekkelig til å verne samfunnet mot overgriperen. De dømte ham derfor til inntil sju års forvaring. Det er «nærliggende fare for at lovbryteren på ny vil begå en slik forbrytelse», mente dommerne.

Likevel kunne den pedofile familiefaren spasere ut av rettssalen som en fri mann. Årsak: Soningskø.

Sjekkes ikke

Dagbladet får bekreftet av flere kilder at den pedofilidømte på ingen måte kontrolleres der han nå bor, et sted i Finnmark. Fredag fikk Rogaland politidistrikt beskjed om at han skal sone ved Ila landsfengsel fra 9. november.

Erling Moberg, leder av Friomsorgsskontoret i Finnmark, kan ikke fatte hvorfor en person som samfunnet må beskyttes fra, får gå fri i måneder i påvente av soning.

-  Mannen burde vært puttet rett i fengsel etter at han ble dømt. I det minste burde det vært et kontrollregime fram til han går i fengsel, sier Moberg, som kjenner den dømte som fagmann og vitnet under rettssaken.

-  Det er helt krise hvis politiet skylder på soningskø. Norske fengsel er fulle av folk som overhodet ikke er farlige.

-  Sånn er systemet

Småbarnsfaren bor på en annen kant av landet enn sine barn og stebarn. Men retten mener altså at han bør beskyttes fra samfunnet som sådan. Statsadvokat Tormod Haugnes, aktor i saken, kjente ikke til hvor den dømte befant seg da Dagbladet tok kontakt:

-  Jeg skjønner at pårørende og andre kan føle bekymring.

Mannen har gått fri siden han ble sluppet ut av varetekt i fjor høst. Rogaland politidistrikt bekrefter at han siden dommen var rettskraftig i sommer har stått i soningskø:

-  Sånn er systemet, sier politijurist Geir Magne Torvestad. Han tror ikke det er spesielt uvanlig at dømte går fri noen måneder, selv om forbrytelsen anses svært alvorlig og gjentakelsesfaren er stor.

- KRISE: Erling Moberg
- SKJØNNER:
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media