Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Dømt for voldtekt mot kvinne, frikjent for samboervold

Flertall i Oslo tingrett: kvinne er ikke offer likevel.

SPLID OM LOVTOLKNING: Oslo tingrett har frikjent en mann for samboervold med 2-1. Illsutrasjonsfoto: Foto: Berit Roald, NTB Scanpix.
SPLID OM LOVTOLKNING: Oslo tingrett har frikjent en mann for samboervold med 2-1. Illsutrasjonsfoto: Foto: Berit Roald, NTB Scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mannen i 20-årene ble dømt for voldtekt mot en ung kvinne høsten 2015.

Politi og påtalemyndighet mente også at han burde dømmes for en rekke tilfeller av trusler, tvang, frihetsberøvelse, vold og andre krenkelser mot en annen kvinne fra høsten 2016 til han ble pågrepet og varetektsfengslet i januar 2018.

Kvinnen, som var den profilerte treningsaktørens samboer og fortsatt er hans kjæreste, har framholdt at hun ikke er noe offer og at mannen ikke har gjort noe straffbart mot henne.

Nå har flertallet i Oslo tingrett frikjent mannen for dette tiltalepunktet.

Flertallet - de to meddommerne - finner det «ikke bevist utover enhver rimelig tvil» at tiltalte har forholdt seg som beskrevet i tiltalen.

Mindretallet - tingrettsdommer Steinar Bache - argumenterer derimot i dommen for at «det er bevist utover rimelig tvil at tiltalte jevnlig har mishandlet fornærmede».

Konklusjonen i domspunktet er likevel 2-1 i favør av tiltalte og at samboeren ikke var noe offer.

Hele dommen med straff på fem og et halvt års fengsel, er anket, opplyser mannens forsvarer, advokat Anne-Marstrander Berg, til Dagbladet.

- Han ringte ustanselig

Først tilbake til frifinnelsesflertallets argumentasjon i dommen:

«Fornærmede har hele tiden forklart at hennes blåmerker skyldtes røff sex mellom henne og tiltalte. Etter flertallets syn kan blåmerkene forklares med dette, og hennes og tiltaltes forklaring kan således ikke utelukkes», heter det i domsslutningen.

Fagdommeren i mindretall har imidlertid festet seg ved andre forklaringer:

«Fornærmedes venninner har alle forklart seg om at de oppfattet at hun ble kontrollert av tiltalte. Hun måtte dokumentere overfor han hvor hun var sammen med venninner, og at han ringte henne ustanselig på face time. Et vitne forklarte at fornærmede til henne har forklart at tiltalte har dratt henne opp i trappen i leiligheten etter håret og slått henne».

Fagdommeren legger også vekt på andre erfaringer:

«Tiltalte er pågrepet av politiet en rekke ganger, og har utvist en svært aggressiv og grenseløs adferd».

Promille: 2,48

Tiltalepunktet om samboervold, som mannen nå er frikjent for, ble utløst av reaksjoner fra naboer til politiet og så av politiets egne observasjoner og vitneforklaringer.

I tingrettsaken, som er anket til lagmannsrett, er mannen dømt for en rekke trusler mot politifolk og for flere tilfeller av ruskjøring.

Ifølge dommen viste et av sjåførtilfellene en alkoholpromille på 2,48 i tillegg til cannabis og kokain.