Dømt i 2012. Dømt i 2015. Dømt i 2017. Nå er serieovergriperen siktet igjen

Tre ganger er mannen dømt for overgrep mot barn og oppbevaring av overgrepsmateriale. I mai i fjor slapp han ut. Sju måneder seinere banket politiet igjen på døra.

VARETEKTSFENGSLET: 41-åringen ble torsdag besluttet varetektsfengslet i åtte nye uker. Foto: Ole Martin Wold / NTB scanpix
VARETEKTSFENGSLET: 41-åringen ble torsdag besluttet varetektsfengslet i åtte nye uker. Foto: Ole Martin Wold / NTB scanpixVis mer

6. desember i fjor inntok en 41-åring rettssalen i Sør-Trøndelag tingrett. Da var det gått en knapp måned siden politiet oppdaget IP-adressen hans i jakta på nettovergripere.

Ifølge rettsdokumentene har det vært jevnlig nedlastningsaktivitet av overgrepsmateriale av barn i to og en halv måned. Trønderen blir varetektsfengslet i fire uker. Det skal bli de første av mange.

Torsdag holdt politiet i Trondheim pressekonferanse. Samtidig ble 41-åringen besluttet varetektsfengslet i åtte nye uker.

Penger for sex

Men de siste månedene er langt ifra første gang den trønderske barnefaren er i politiets søkelys. Allerede i 2012 ble mannen dømt for seksuell omgang med barn under 16 år som han møtte på nettet. Samtidig ble det oppdaget over 100 000 overgrepsbilder og mer enn 1000 overgrepsfilmer på mannens pc.

Tre år seinere tilsto mannen, da han møtte i retten, tiltalt for å ha tilbudt to jenter på 13 år penger for å blotte seg på bilder eller via videooverføring. En av dem ble også tilbudt penger for å ha sex med ham.

Da mannens foreløpig siste dom falt i slutten av juni 2017, ble han dømt til sju måneders fengsel for oppbevaring av overgrepsmateriale og for å to ganger ha overført penger til ei jente under 16 år. I bytte skulle han få nakenbilder via Snapchat.

I mai i fjor hadde han sonet ferdig. Sju måneder seinere banket politiet igjen på døra.

Instagram og Snap

Ifølge de siste rettsdokumentene om den siktede mannen, har han selv forklart at han er glad i å sitte for seg selv og utforske nettet, men at lovlige internettsøk lett går over til det ulovlige.

Politiet sier til Dagbladet at det fremdeles jobbes med avhør av flere titalls jenter og kartlegging av mannens aktivitet.

Siktede skal ha brukt Instagram for å finne aktuelle jenter å kontakte. Han skal så ha gått over til tjenesten Snap for å kommunisere, motta og sende bilder og tilbud om varer i bytte mot sex eller seksualiserte bilder.

Ønsker hjelp

I forbindelse med den siste varetektsfengslingen kommer det fram at siktede har fått diagnosen pedofili. 41-åringens forsvarer, advokat Kolbjørn Lium, sier til Dagbladet at hans klient ønsker å få hjelp.

- Det er et sterkt ønske om å få behandling fra hans side, og det jobber vi med. Tidligere dommer har utelukkende gitt ordinær fengselsstraff, sier Lium.

Den yngste norske jenta politiet har identifisert i saken er 11 år, mens de fleste er mellom 13 og 15 år. Flere av punktene i siktelsen skal omfatte grov voldtekt. I tillegg til de fysiske overgrepene er det også avdekket direkteoverførte overgrep fra Filippinene med barn ned i fireårsalder.

- Dette er en form for sugardating, men vi ser jentene blir stadig yngre. Jentene har møtt mannen både hjemme hos ham og andre steder i byen. De blir tilbudt penger, alkohol, sigaretter og klær for overgrep eller overgrepsmateriale, sa etterforskningsleder for SOBI (seksuelle overgrep mot barn på internett) i Trondheim, Cathrine Walberg Martinsen, i forbindelse med pressekonferansen om saken torsdag.