NYTER FRIHET I OSLO: Geir Pettersborg er døm til ni år og fire måneders fengsel, nå er han på ferie i Oslo. —?Jeg reiser tilbake til Brasil for å bli renvasket, sier Pettersborg som er glad for å være tilbake i Norge.
Foto: Torbjørn Grønning
NYTER FRIHET I OSLO: Geir Pettersborg er døm til ni år og fire måneders fengsel, nå er han på ferie i Oslo. —?Jeg reiser tilbake til Brasil for å bli renvasket, sier Pettersborg som er glad for å være tilbake i Norge. Foto: Torbjørn GrønningVis mer

Dømt i Brasil — på ferie i Norge

Geir Pettersborg (52) er dømt til 9 år og fire måneders fengsel i Brasil. Nå er han hjemme på ferie i Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| Forretningsmannen Geir Pettersborg ble i fjor dømt til fengsel i ni år og fire måneder for organisert kriminalitet, hvitvasking og gjengkriminalitet. Retten i Brasil bygde bevisvurderingen på en økonomirapport fra Økokrim.

—.Jeg har ikke rømt fra Brasil. Jeg kommer til å reise tilbake til Natal i sommer. Nå er jeg på en helt nødvendig ferie, sier Geir Pettersborg til Dagbladet.

— Hvordan kan du være på ferie i Norge, når du er dømt til nesten 10 års fengsel i Brasil?

—Myndighetene i Brasil tok ikke fra meg passet, selv om de har beslaglagt alle verdiene mine, stengt kontiene mine og dømt meg til en lang fengselsstraff, sier Geir Pettersborg.

—Uskyldig dømt

Han understreker på det mest bestemte at han er uskyldig dømt.

— Domstolen i Brasil mente jeg var en del av den farlige B-gjengen. En gruppe kriminelle jeg aldri har hatt noen kontakt med. Dommen er helt meningsløs, og det eneste bevis domstolen i Brasil hadde var en mangelfull økonomirapport fra Økokrim. Likningstallene var korrekt, ellers var alt som kunne være galt feil, sier Pettersborg.

Reiser tilbake

—Vet myndighetene i Brasil at du har reist til Norge?

—.Jeg fortalte etterforskningslederen, dommer Jambo, at jeg tenkte å reise til Norge. Han svarte at jeg hadde jo pass og at jeg ikke var underlagt noen restriksjoner, sier Pettersborg. Uansett kommer han til å reise tilbake til Brasil.

—Årsaken til at jeg reiser tilbake er at jeg vil ha rettferdighet. Jeg har ikke gjort noe kriminelt, og har ingen ting å skjule. Forhåpentligvis kommer saken min opp til ny behandling ved juletider, de kan ikke dømme meg for noe jeg ikke har gjort, sier Pettersborg som nå nyter sommerdagene i Oslo.

I Brasil venter hans to sønner på åtte og ti år, og Pettersborgs brasilianske kone.

—Selv om påkjenningene i ekteskapet har vært store, har vi klart å holde sammen. Det var vært tre svært tøffe og vanskelig år, etter at norsk politi kom med sine meningsløse økonomirapporter og myndighetene i Brasil slo til og siktet en rekke norske forretningsmenn for forhold vi ikke hadde gjort, sier Geir Pettersborg.

—Mitt mareritt
—Virkeligheten er at det finnes ingen rettsanmodning fra myndighetene i Brasil med mitt navn på. Det var Økokrim som sendte en økonomirapport med mitt navn på til Brasil. Da startet mitt mareritt,

—Hva nå?

—Nå vil jeg bli ferdig med denne saken. Endelig frikjent og begynne å leve på nytt. Det er vanskelig å leve et normalt liv, når du er dømt til 10 års fengsel for noe du ikke har gjort, sier Geir Pettersborg.

52-åringen tørster ikke etter hevn over Økokrim. Mens flere av de andre norske forretningsmennene som er siktet for organisert kriminalitet, hvitvasking og gjengkriminalitet allerede har gjort det klart at de kommer til å saksøke Økokrim og norske myndigheter, er Pettersborg mest opptatt av å bli renvasket.

—Jeg skjønner ikke på hvilket grunnlag jeg ble dratt inn i denne saken. Det var i ikke politiet i Brasil som forårsaket dette. Jeg kan ikke se det på noen annen måte enn at det er Økokrim og norsk politi som har dratt meg inn i dette marerittet.

—Økokrim sendte rapport om meg som brasilianske myndigheter ikke hadde bedt om i rettsanmodningen. Og da rapporten i tillegg var mangelfull ble jo galskapen komplett, sier Pettersborg.

—Eventuell rettslige skritt mot Økokrim får jeg vurdere når jeg er endelig frikjent.