Dømt i oppgjør mellom sekularister og islamister

Tyrkias tidligere hærsjef Ilker Basbug er en av mange som er dømt til livsvarig fengsel i en rettssak som opprører både islamister og sekularister.

MOT ISLAMISERING: Demonstranter ved Silivri fengselet der dommene mot 275 offiserer og intellektuelle ble lest opp i går. AFP PHOTO / BULENT KILIC scanpix
MOT ISLAMISERING: Demonstranter ved Silivri fengselet der dommene mot 275 offiserer og intellektuelle ble lest opp i går. AFP PHOTO / BULENT KILIC scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Domsavsigelsene for de 275 tiltalte har vart i hele går. Rettssaken ses på som en avgjørende kamp mellom den islamistiske statsministeren Recep Tayyip Erdogan og de sekulære elitene, der hæren tradisjonelt er den fremste av dem. Basbug er den mest prominente av de dømte.

- Planla militærkupp
Basbug er dømt for å ha vært med på et kuppforsøk mot Edrogan og hans Rettferdighets- og utviklingsparti (AKP). Mange av de 275 har fått livstidsdom, mens de fleste har fått dommer på rundt 20 år. 21 av de tiltalte ble frikjent i retten i Silivri-fengselet, vest for Istanbul i går.

Aktoratet har påstått at de dømte tilhører et nettverk av nasjonalistiske sekularister, som planla drap og terror for å provosere fram et militærkupp, og kaste regjeringen til AKP.

Demonstranter samlet seg i går et stykke utenfor høyrisikofengselet, fordi politiet ikke ville slippe dem helt fram, og politiet brukte tåregass. Demonstrantene mener at rettssaken er en farse, at tiltalene er basert på falske anklager, og at Erdogan har en politisk agenda for rettssaken; å knuse det sekulære Tyrkia.

Påstanden styrkes av at mange av de dømte ikke er militære, men professorer og journalister, altså sekulære lederskikkelser uten bånd til de militære.

Historie med militærkupp
De militære har på sin side en lang historie med å blande seg inn i politikken i Tyrkia, og gjennomførte tre kupp mellom 1960 og 1980. Men etter at Erdogan kom til makta i 2003 har de militæres makt blitt vingeklippet. De militære ser tradisjonelt på seg selv som garantister for Tyrkias grunnlegger, Kemal Attatyrks, sekulære stat.

Erdogan er en veldig populær statsminister. Men han var presset i vår da urban ungdom krevde stans av et byggeprosjekt i Istanbul. Opprøret spredde seg over det meste av Tyrkia, og ble et opprør med en politisk brodd som rettet seg mot Erdogans påståtte islamisering av landet.

Rettssaken startet etter et anonymt tips i 2007. Politiet fant eksplosiver i en låve som tilhørte en pensjonert offiser.

Regjeringen sier at rettssaken ikke handler om et oppgjør med AKPs fiender. Den sier at deres motiv er å ta et endelig oppgjør med den «dype staten», den som unndrar seg demokratisk kontroll. Altså de militære.